Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че по време на срещата двете страни не са достигнали никакви по-конкретни решения, предаде Агенция "Фокус".

Той поясни, че по някои незначителни въпроси има консенсус. "Това, което разбрахме е, че стойността на таксата „задължение към обществото” ще се запази", каза Домусчиев.

Явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака, категоричен бе той след срещата. Домусчиев обясни, че не може да се даде конкретен срок за протестите, защото това трябва да се обсъди в рамките на четирите работодателски организации.

Според него през годините се е създал и продължава да се извършва един узаконен грабеж в енергетиката и добави, че всичко това е облечено със закони, за които от КЕВР казват, че нищо не могат да направят, защото законът казва така.

Иван Иванов: Срещата е била ползотворна

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че срещата е била ползотворна, тъй като най-после е осъществен диалог между работодателите и КЕВР. Той обясни, че от комисията са изслушали работодателите и са изразили пред тях своето становище.

"КЕВР в своите решения почива върху два стълба – спазването на законите такива каквито са и защитата на обществения интерес", категоричен бе Иванов.

Васил Велев, АИКБ: Представихме нашите разчети

Пред КЕВР представихме нашите разчети, според които цената на електроенергията за индустрията може да се върне на равнище от преди 1 август.

Това каза пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев след срещата. Велев подчерта, че работодателите очакват от КЕВР отговор на внесените днес предложения от работодателските организации.

"Резервите са в намаляването на цената на природния газ, свързани са с включване на износа в поемане на част от такса „Задължение към обществото”. Не в размер на 38 лева, но в размер в порядъка на 5-6 лева мегават час за износа на ток", заяви Велев.