Пред парламента около 100 души протестират срещу предложената възможност за прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове към НОИ. Хората скандират: "Кой поръча? Кой подписа? Кой?", съобщи БТА.
В началото на протеста недоволните бяха около 200 души.

Скандира се "Горанов да си ходи" и "Мафия", предаде БНР.

Два кордона полиция отделят протестиращите от сградата на парламента.

Вижте снимки >>>

Шофьор препречи движението на бул. "Цар Освободител" и се покатери да протестира върху колата си. Скоро след това той беше свален и отведен от полицията.

Малко след това протестиращите блокираха движението пред парламента със скандирания срещу министъра на финансите Владислав Горанов и искане за незабавно спиране на промените в пенсионната система.

"Правят ни на маймуни. Непрекъснато ни подлагат на някакви експерименти и аз не съм съгласен с това. Просто трябва да се съберем всички заедно. Ей това, дето го пише горе, трябва да го прочетем много внимателно, да се съберем и заедно, задружно да оправим тази държава. Иначе така няма да стане. Няма бъдеще", обясни един от протестиращите.

"Не искам да плаша хората, но нашите прогнози са много по-мрачни, отколкото си ги представят тези, които внасят тези поправки. Бързането е направено точно с такава цел, за да не се получи обществена дискусия, да не се чуят аргументи", каза друг демонстрант.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който също беше на протеста, каза, че няма никаква причина да се бърза, защото вноските във фондовете се правят ежемесечно, но те не са годишни.

"Т.е. ако е толкова хубаво, може да се вземе решение до 31 март и да започнат от 1 април. Няма нито една причина това да се прави на Коледа", коментира той.

(Очаквайте подробности)

Спорното предложение е, че всички, родени след 1959 г., трябва да потвърдят, че желаят парите им за втора пенсия да продължат да се събират в избрания от тях частен пенсионен фонд, а ако не го направят, парите ще бъдат прехвърлени в НОИ.

От ГЕРБ няма да оттеглят предложението си за промяна на пенсионния модел но обявиха готовност до март да дебатират промени. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Партньорите РБ, ПФ и АБВ не подкрепят напълно пенсионната реформа на ГЕРБ.
По неофициална информация няма единно мнение и сред депутатите на ГЕРБ.

Стотици граждани протестираха вчера пред Министерския съвет против плановете за частните пенсионни фондове.
"Не на кражбата", "Мафия" и "Оставка" скандираха няколкостотин души на площад "Независимост".

АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Калфин срещу Горанов