Над 100 души със знамена и с надписи "Солвей, вън от България", "Не искаме депо" дойдоха сутринта пред сградата на „Солвей Соди“ в Девня, предаде БНР.

Протестиращите заявиха, че не желаят природата да се замърсява, тъй като депото за т.нар. "неопасни отпадъци" ще отрови природата. Те посочиха като пример варненското село Падина.

Представители на инициативния комитет и кметът на Девня Свилен Шитов влязоха вътре в завода, поканени за разговор от изпълнителния директор, в последния момент обаче той отказал да ги приеме. Това доведе до ескалация на напрежението, протестиращите се опитаха да влязат в сградата,  при което беше счупено и едно от стъклата на външната врата.

Вижте снимки >>>

В крайна сметка един лидерите на протестиращите все пак се срещна с изпълнителния директор на завода Спирос Номикос, предаде bTV.

„Той каза, че хората са никой и те не могат да решат дали ще има депо”, твърди председателят на инициативния комитет Валентин Георгиев.

По думите на Спирос Номикос депото не е опасно.

Впоследствие протестиращите потърсиха сметка и от кмета на Суворово Павлин Параскевов, но до сериозни инциденти не се стигна.

През август в селото проведоха референдум, на който повече от 90% от хората гласуваха против депото, а резултатите от него станаха задължителни. Допитването обаче беше атакувано в съда от областния управител, като делото е насрочено за 26 октомври.