Предложението за това направи председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов с мотив – разразилият се обществен дебат за един от законопроектите, внесен от Министерски съвет, който предвижда да се уеднакви режимът на корупционните престъпления, както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор, предаде "Фокус".

„Особено активни в този обществен дебат са работодателските организации и организациите на бизнеса. Очевидно е, че се налага продължаване на общественото обсъждане преди да пристъпим на гласуване в пленарна зала. По тази причина, като председател на водещата комисия по седемте законопроекта, предлагам отлагане с 10 дни”, аргументира се Кирилов от парламентарната трибуна и подчерта, че това ще бъде в полза на законодателния процес.

Против това предложение се обявиха от „БСП за България”. Народният представител Драгомир Стойнев посочи:

„Уважаеми господин Кирилов, ако искате обществено обсъждане, това трябваше да се случи преди гледането на първо четене на този изключително спорен законопроект на Министерски съвет. Знаете какво напрежение има в обществото. Заради този законопроект, вие искате в момента закони, които са внесени на 25 май 2017 г., в момента отново да не ги гледаме. Нашето предложение е, тези законопроекти, особено на левицата, нека да ги гледаме тази седмица”.

Сред отложените предложения за поправки в закона е и това на БСП за въвеждане на по-строги мерки срещу домашното насилие, с които те целят привеждане на изискванията на Истанбулската конвенция в българското законодателство. Промените предвиждат нанасянето на средна телесна повреда вследствие на домашно насилие да се третира като престъпление от общ, а не от частен характер.