Причина за проверката е сигнал, че Танов е провел нагласен конкурс за ръководна длъжност в агенцията.

Проверката е започнала на 15 април, като до момента прокурорите са изискали всички документи по въпросния конкурс.

Въвеждат със закон тест за митничари

Законът връща въведените през 2012 г. тестове на входа на системата. Това предвиждат промени в закона за митниците, които бяха одобрени от кабинета миналата седмица и вече са внесени в парламента, пише „24 часа“.

Така всеки, който кандидатства за работа в митниците, ще трябва да мине през тестове за лоялност и психологическа пригодност.

През тестове задължително ще минават и действащи митничари, на които им предстои преназначаване на по-висока длъжност.

Според мотивите на вносителите целта на тестовете е да допуска “влизане” в системата на митниците само на компетентни и пригодни за работа в нея хора, да ограничат корупционните действия, както и да засилят прозрачността и доверието в митническата администрация.

Внесеният проект предвижда също митничарите да изпълняват освен контролни също и разследващи функции с мотив, че така разкриването на престъпления, свързани с укриване на ДДС, акцизи и мита, щяло да става по-бързо и ефективно.

Проектът дава право на митнически служители да конвоират задържани от тях нарушители, но само на територията на страната.

Предлагат се също и по-големи глоби при повторни нарушения на законите, тъй като, според вносителите повечето нарушители се занимавали системно с контрабанда.

Затова идеята е глобите да тръгват от 1000 лв. нагоре, а ако нарушенията на данъчните и митническите закони са направени с цигари, да тръгват от 2000 лв.