Неговата кандидатура за поста на Дейвид Камерън беше най-очакваната и най-коментираната, особено след референдума на 23 юни.

Изненадващата новина съобщи самият Борис Джонсън в реч в центъра на Лондон:

„Като се консултирах с колегите си и като се имат предвид обстоятелствата в парламента, аз заключих, че този човек (бъдещият лидер на партията и съответно премиер) не може да съм аз“.

Също изненадващо за приемник на Камерън тази сутрин се кандидатира министърът на правосъдието Майкъл Гоув, който неведнъж беше казвал, че не желае да бъде премиер.

Освен това Гоув оттегли подкрепата и доверието, които беше показвал към Джонсън:

"Със съжаление стигнах до извода, че Борис не може да поеме лидерството или да изгради екип за задачата, пред която сме изправени" - преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

По-рано министърът на вътрешните работи Тереза Мей обяви кандидатурата си да наследи Дейвид Камерън на поста министър-председател, предадоха Франс прес и БТА.

Тя обяви това с писмо в днешния брой на в. "Таймс", в което обеща да сплоти британците.

"Днес аз давам старт на кампанията си с цел да стана лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. След референдума миналата седмица страната ни има нужда от силен и признат лидер, за да премине през този период на икономическа и политическа несигурност и да договори най-добрите условия да излизане от ЕС", пише Мей.

Тя обеща също да лансира радикална програма за социални реформи и да направи Великобритания страна, подходяща за всички.

"Някои хора трябва да си спомнят, че властта не е игра, а сериозна работа с реални последици за живота на хората", добави тя, визирайки своя предполагаем главен съперник Борис Джонсън.

Очакваше се днес Джонсън също да обяви кандидатурата си, както и Лиъм Фокс, бивш министър на отбраната, и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб.

Претендент за поста е и британската депутатка Андреа Лийдсъм. Това обяви самата тя в Туитър, предаде Ройтерс.

Изтече крайният срок за издигане на кандидатури за нов лидер на Консервативната партия във Великобритания, предаде днес следобед ТАСС.

За фаворити са смятани Мей, която бе за оставане на Великобритания в ЕС, и Гоув, привърженик на Брекзита. От останалите кандидати Краб подкрепяше оставането на страната в съюза, а Фокс и Лийдсъм бяха против.

Британските букмейкъри също дават най-големи шансове на Мей, а на второ място поставят Майкъл Гоув.

59-годишната Тереза Мей, назначена за вътрешен министър от Камерън през 2010 г., понякога е наричана новата Маргарет Тачър за твърдата й политика.

Името на новия премиер ще стане известно на 9 септември след вътрешен вот на 150 000 членове на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата финалисти, излъчени от депутатите тори.

Социологическо проучване, публикувано в "Таймс" преди днешния обрат, показва, че за Мей са готови да гласуват 55% от консерваторите, а за Джонсън - 38 на сто.

Тереза Мей: Не трябва да има опити да се остава в ЕС

Тереза Мей обеща да уважи решението на британците от миналата седмица за напускане на ЕС, предаде Ройтерс.

Брекзит означава Брекзит, каза тя.

„Не трябва да има опити да се остава в ЕС, не трябва да има опити да се присъединяваме отново към ЕС през задната врата, не трябва да има втори референдум“, каза кандидатката, която сега е министър на вътрешните работи.

Тя заяви, че не трябва да има национални избори преди 2020 г. - годината, в която настоящият парламент приключва мандата си.

Мей изключи възможността Великобритания след излизането си от ЕС да се съгласи да остави в сила принципа за свободно движение на граждани, предаде ТАСС.

По този начин тя влиза в задочен спор с изричната позиция, изразена вчера от 27-те останали страни членки на ЕС.

„При воденето на преговори за излизане от ЕС приоритет трябва да бъде да се даде възможност на британските компании да търгуват с единния пазар на стоки и услуги, а също да се върне по-големият контрол над броя на хората, които идва тук от Европа“, заяви Тереза Мей и поясни:

„Всеки опит за измъкване от това, особено от страна на кандидатите, агитиращи за излизане от ЕС и фокусиращи вниманието си върху имиграцията, ще бъде осъден от обществеността.“