Заложниците били откарани към североизточната провинция Ракка, която почти изцяло е под контрола на ИД, предаде БТА.

Според американската онлайн версия на британския в. "Гардиън" става дума за две италианки, японец и датчанин. Имена не са посочени.

Италианският вестник "Република" припомня, че в края на юли в Алепо бяха похитени две италиански доброволки - Ванеса Марзуло и Грета Рамели. Марзуло и Рамели, съответно на 21 и 20 години, са създателки на хуманитарна програма за подпомагане на сирийския народ. Тя е развивала в Алепо хуманитарна дейност в областта на здравеопазването и водоснабдяването. Жените бяха отвлечени в нощта на 31 юли срещу 1 август, припомня в. "Република". Тогава въоръжени мъже атакували къщата, в която живеели в Алепо. Досега се предполагаше, че нападателите са обикновени престъпници, а не терористи от ИД.

Броят на чужденците в ръцете на джихадистите вече достигна 20 с новите четирима заложници.

Междувременно стана ясно, че джихадистите, пленили американския журналист Джеймс Фоули, са искали 132 милиона долара откуп за неговото освобождаване, съобщи неговият работодател, цитиран от Би Би Си.

Главният изпълнителен директор на Глоубъл пост (GlobalPost) Филип Балбони каза, че екстремистите от групировката "Ислямска държава" са искали парите миналата година. Фоули бе отвлечен през ноември 2012 г.

Тази седмица "Ислямска държава" пусна в интернет видеозапис с неговото обезглавяване. Междувременно Twitter, YouTube и социални мрежи опитаха да блокират разпространението на видеото с екзекуцията на американския журналист.