Тя постоянно го избягваше. Съдба. Първи и последен път в Пирин. Това каза известният планинар Боян Петров пред БТВ по повод загинала от лавина жена в Пирин, която била негова позната.

"Някаква крачка невнимание. Козирката е пропаднала и е последвал шок в двамата младежи, с които е била. Браво на ПСС, че са се организирали толкова бързо. Това е по-бързо от хеликоптер. Кучето я намира много бързо, но единият час в снега се оказва фатален. Все още не знаем дали причината е задушаване или травми", каза още Петров.

Трудно е да се каже причината. Трябва да получим всички данни, за да направим добър анализ. Това се случва поради две основни причини - подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности. В случая има натрупване на малки грешки и миг невнимание. Това обяви шефът на ПСС Емил Нешев, коментирайки вчерашния трагичен случай в Пирин.

"За да стигнеш до такова място без употребата на МПС отнема около 2-2.5 часа. Използвайки моторните шейни, спасителите са стигнали в рамките на час. Това е постижение", каза още той. По думите му, използването на хеликоптер е още по-бързо, но ситуацията в хеликоптерното спасяване "не е розова" в страната ни.

"Ние сме единствената страна в ЕС, която няма система за спасяване с хеликоптери", подчерта той.

Припомняме, че ходейки по билото на планината, 25-годишната Ния Николаева Трейман попада на козирка, която се чупи и пропада надолу. При падането предизвиква лавина, която я затрупва. Момичето е било с още две момчета, които не са попаднали в козирката. Те подават сигнала около 17.00 часа.

„За съжаление всяка година има такива инциденти. Най-вероятно става дума за подценяване на условията“, каза още Нешев.