След като бъде получена благословията на патриарха, до всички енорийски свещеници и манастири ще бъде спусната съответна заповед.

Ще бъде препоръчано на поповете, особено в малките населени места да предупреждават възрастните хора за схемите на телефонните измамници.

Това е най-новата идея, която в момента се обсъжда в Светия Синод. 99% от жертвите на ало-мафията са пенсионери, които въпреки усилията на МВР и медиите продължават да се доверяват на "майор Деянов", "доктор Иванов" и "агент Петров".

"Църквата е част от живота на хората. Остро осъждаме крадците, които посягат върху личността им и обират и последните им пари, събирани цял живот за деца и внуци - коментира пред "Телеграф" Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.- Идеята да се включим в тази кампания като партньори в превенцията е много добра и ще се постараем да започнем час по скоро."

Това щяло да стане чрез структурите на БПЦ по места.

Жертвите на телефонните терористи са пенсионери, сочат и данните на МВР. Неофициално само за изминалата година сумата на отнетите от наивни старци пари удря 5 милиона лева.

"Особено в по-малките населени места, хората се притесняват да ходят в полицията, понякога до тях не достига и информацията от медиите, както е в големите градове - каза митрополит Антоний. - Нашата цел е църквата да е близо до тях и да ги защити. Затова подкрепяме идеята и ще направим всичко, за да ги информиравме."

По думите му хората от сделата познават и имат доверие на свещениците по места и точно те ще бъдат натоварени с тежката задача да им разкажат за схемите на ало-терористите.

Първо обаче трябвало да се спусне официално писмо от Синода и патриарха, които да разрешат и "легализират" кампанията.

"Идеята да помагаме и против телефонните измаме е много добра, дори закъсняла. Това отдавна трябваше да се направи", коментира пред "Телеграф" и игуменът на Гигинския манастир йеромонах Никанор.

"За" идеята е и новоизбраният митрополит на Стара Загора Киприан, когото всекидневникът също цитира.