Точката е включена в дневния ред по предложение на депутатите от БСП Жельо Бойчев и Таско Ерменков.

Делото е за разследване на възможно нарушение на Договора за функциониране на ЕС, изразяващо се във възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. То бе заведено срещу България по сигнал на „Овергаз”, след като газоразпределителната компания е получила мълчалив отказ от „Булгартрансгаз” за достъп до газопреносната система и до ПГХ „Чирен”.

През 2015 ЕК е издала Изложение на възраженията, в което е описала предполагаемото нарушение и мерките, които възнамерява да включи в евентуално забранително решение срещу Групата БЕХ.

Групата е възразила срещу обвиненията и е представила на ЕК аргументи и доказателства, че нарушение не е било извършено.

Проведени са консултации между дружествата от групата и министъра на енергетиката с ЕК за възможностите за приключване на делото с поемане на ангажименти без налагане на финансова санкция.

На 9 ноември енергийният министър Теменужка Петкова е информирала Комисията по енергетика, че ЕК е отхвърлила направените от българска страната предложения за поемане на ангажименти и възнамерява да приключи делото със забранително решение, като наложи финансова санкция.

Ако България загуби делото я грози санкция от 200 милиона евро.