Това стана с ратификацията на Споразумението за учредяване на Спешен доверителен фонд на Европейския съюз от Народното събрание. Депутатите приеха законопроекта на първо и второ четене.

Целта на новия доверителен фонд е да има стабилност и справяне с първопричините за незаконната миграция и разселените лица в Африка.

Спешният доверителен фонд ще бъде съставен въз основа на поуките от предишните миграционни кризи. От българска страна фондът ще бъде финансиран с 50 000 евро, осигурени от МВнР.

Вноската е първоначална за учредяване на фонда. Впоследствие всяка страна учредител ще внася допълнителни пари в него.

Предложението за ратификация предизвика разгорещени дебати в парламента.

От "БСП лява България" поискаха отлагане на разискванията по ратификацията. Румен Гечев посочи, че не може парламентът да подписва празен чек. Той отбеляза, че това е само учредителната вноска и предложи първо да се изясни колко други чека ще плаща България. Той отбеляза, че парламентарната комисия по бюджет и финанси не се е произнесла по ратификацията на споразумението. Откъде накъде ще плащаме за първопричините за хаоса в Северна Африка, попита Гечев.

Колегата му Таско Ерменков коментира, че за пореден път България се опитва да се нареди в една редица с по-развити страни, без те да й обръщат достатъчно внимание. Това би имало смисъл, ако бяхме част от Шенгенското пространство и имахме споделени разходи с ЕС по пазенето на българската граница, посочи той.

Постоянният секретар на МВнР Василий Такев обясни, че в Ла Валета България се е присъединила към форматирането на такава политика за търсене на първопричините за кризата и да помага на места, вместо миграционният натиск да се приближава към границата. Той уточни, че това е доброволен фонд и никой не ни задължава на последващи етапи да участваме в процеса. Правителството е преценило, че можем да участваме с тази символична учредителна вноска, всеки следващ сертификат ще минава през санкция от парламента, добави Такев.

Той посочи, че едно евентуално неприсъединяване на България към това европейско усилие, гарантира 30-40 гласа по-малко на Общото събрание на ООН за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на организацията.

Това ми звучи като дипломатическо изнудване, репликира го независимият депутат Велизар Енчев и посочи, че не е коректно обвързването на шансовете на Бокова с днешната ратификация.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова обясни, че става въпрос за доброволна вноска за учредяване на фонд на ЕС, следващите вноски ще се определят от България според нейните възможности. Имаше предложение да участваме с 3 млн. евро, за да имаме право на глас, но сега ще участваме с минимална вноска от 50 хиляди евро, добави тя.