Друг мотив, изтъкнат от него, е че преговорите под егидата на ООН не са облекчили страданията на сирийците, живеещи в обсадените райони, които са под контрола на опозицията, предаде БТА.

Алуш, който е и представител във Върховния преговорен комитет на силната бунтовническа групировка «Джаиш ал ислам» е изпратил изявление до Ройтерс. В него се отбелязва, че мирните преговори не са успели да осигурят освобождаването на хиляди задържани, нито да тласнат Сирия към политически преход без президента Башар Асад.

Страните в преговорите не са определили дата за подновяването им, след като Върховният комитет временно преустанови участието си, докато не бъде постигната радикална промяна в обстановката в Сирия.

Ръководителят на делегацията на основната сирийска опозиция Асад аз Зуби също заяви пред телевизия Хадас, че иска да бъде освободен от поста си във Върховния преговорен комитет, но не потвърди, че е предприел конкретни стъпки.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери са обсъдили по телефона предложението на Москва за общи операции на двете страни против терористичните групировки и групите бойците в Сирия, които не спазват прекратяването на огъня.

Двамата са обсъдили също необходимостта от затваряне на сирийско-турската граница, за да се пресече проникването на бойци, както и събитията в Украйна, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.