Динев е поискал да напусне поста заради здравословни проблеми, уточни пред журналисти говорителят на Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че той подава оставка единствено като ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП), но не и като прокурор. В мотивите си за оставката Динев е посочил, че му предстоят още два месеца отпуск по болест.

От началото на годината той е в болничен, като функциите му се изпълняват временно и до момента от заместничката му Ели Русинова. 

В същото време, отдавна се твърди, че между него и ръководството на прокуратурата има неразбирателство.

В края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) заради "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол" върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления убийство по непредпазливост.

Проверката приключи, но не са ясни резултатите. По информация на БНР обаче те не констатират големи нарушения. 

Все още в Градската прокуратура тече и друга проверка - по твърденията на следователя Бойко Атанасов, че действа "шпикоманда" от магистрати, работеща само по дела срещу политици и бизнесмени.

Миналата година пък бившият министър на правосъдието Христо Иванов предложи срещу него и колежката му Боряна Бецова да бъде образувано дисциплинарно производство. Причината беше изтеклата давност за търсене на наказателна отговорност на бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според Иванов, Динев не е упражнил контрол върху подчинената си за своевременно решаване на преписката и е забавил с над две седмици случайното разпределение на сигнала срещу Данов. ВСС обаче отказа да образува дисциплинарка на градския прокурор, припомня "Правен свят".

Преди да оглави СГП през 2014 година, Христо Динев беше районен прокурор на София. 

Оставката му идва в деня, в който стана ясно, че мисията на европейските магистрати, които трябва да направят независим анализ на работата на българската прокуратура, се отлага с няколко седмици.

Междувременно в съдебната система се разрази още един скандал, след като зам.-главният прокурор Борислав Сарафов поиска проверка и отвод на съда заради публикация, че срещу него е заведено дело от служителка на ГДОБП.