По-рано в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че двамата обсъждали оттеглянето на Хейгъл от две седмици и в петък Обама решил да се раздели с министъра, предаде БТА.

Високопоставен представител на Министерството на отбраната поясни, че Хейгъл връчил оставката си в писмо до Обама тази сутрин и Обама вече я е приел.

Хейгъл се е съгласил да остане стане на поста си, докато неговият номиниран от Обама приемник бъде одобрен от Сената, посочва Асошиейтед прес.

Хейгъл е първият министър, който напуска екипа на Обама след загубата на демократите на парламентарните избори в началото на ноември, отбелязва АП.

Решението на Обама да приеме оставката на 68-годишния Хейгъл е признание, че заплахата на групировката "Ислямска държава" ще изисква различен подход и умения от тези, които Хейгъл вложи в работата си като министър на отбраната, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Представител на администрацията на Обама, пожелал да остане анонимен, подчертава, че Хейгъл не е уволнен от президента.

Оставката на министъра обаче показва, че Белият дом се вслушва в критиките, отправени срещу правителството заради реакциите му по някои въпроси, касаещи националната сигурност, в това число и реакцията на кризата се Ебола и заплахата от страна на ИД, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Хейгъл е приятел на Обама от дълго време, още от когато двамата бяха сенатори и критици на войната в Ирак.
Но се твърди, че имал трудности да се интегрира в екипа от бивши сътрудници от кандидат президентския щаб на Обама и президентски съветници, които сега са най-близки до президента.

По време на заседанията на правителството Хейгъл стоял, без да казва нищо и изчаквал да остане на насаме с Обама, за да сподели възгледите си, допълва изданието, като се позовава на представители на администрацията.

В самия Пентагон две години, след като замени министър Робърт Гейтс, Хейгъл така и не успя да породи доверие у персонала.

Но пък сътрудници на Обама казаха, че самият президент не е искал да има такъв правещ впечатление министър на отбраната, какъвто беше Гейтс.
Критици на Хейгъл твърдят, че той имал трудности с формулирането на възгледите си и понякога оставял репортерите да се чудят какво е искал да каже на пресконференциите.

Често пъти Хейгъл оставяше председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси да обявява важни новини в областта на отбраната, посочва в. "Ню Йорк таймс".

За евентуални приемници се посочват няколко имена.
На първо място е Мишел Флорной, бивш заместник-министър на отбраната, сенаторът Джак Рийд, който е демократ от Роуд Айлънд и бивш военен от десантна бригада, както и Аштън Картър, бивш заместник министър на отбраната.