Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти в Министерския съвет.

Той представи предложението на ведомството за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система. Присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов.
Борисов похвали Калфин и изрази увереност реформата да бъде гласувана до парламентарната ваканция.

Възраст и стаж за пенсиониране

Плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота предлагат от социалното министерство.

Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. - с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по един месец всяка календарна година до 2029 година.

Нарастване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране при обичайни условия на труд с по два месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 години за мъжете и 37 години за жените са сред предложенията, предлагат от министерството.

Плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране при недостатъчен осигурителен стаж на мъжете и жените до 67 години и нарастване на изискуемия осигурителен стаж с по 3 месеца за календарна година до достигане на 18 години действителен стаж за мъжете и жените през 2027 г., предлагат още от социалното министерство. Възрастта за пенсиониране да нараства първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 67-годишна възраст през 2029 г. е идеята на министерството.

Ранното пенсиониране

Плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете, работещи в условията на 1-ва категория труд с по 2, а от 2030г. - с по 3 месеца за календарна година, до достигането на 57- годишна възраст, а за работещите в условията на 2-ра категория труд - до 62 г. през 2037 година е предвидено в пакета на Министерството на труда и социалната политика.

Плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените с по 4 месеца на година до достигането на 57 - годишна възраст за работещите в условията на 1-ва категория труд и до 62 - годишна възраст за работещите в условията на 2-ра категория труд през 2043 година, предлагат от министерството. С проектопромените се премахва възможността за зачитане на осигурителен стаж 4 г. за 5 г. при осигуряване на повече от едно основание.

Въвеждане на възможност за отпускане на намалена пенсия на хората, на които не достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява пожизнено с по 0.4 на сто за всеки месец недостигаща възраст, предлагат още от министерството.

Пенсионни осигуровки

По отношение на приходната част екипът на МТСП предлага допълнително решаването на два основни проблема, каза Калфин. Първият е свързан с осигурителните вноски, където следва да се търси съгласие за плавно повишаване на вноските за пенсия и за безработица. Логиката е да се намали огромната субсидираност на НОИ от републиканския бюджет.

Това, което се предлага, е увеличение в един период от 12 години напред с общо 4.5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд "Пенсии" и на следващата година - с 0,2 процентни пункта вноската за фонд "Безработица". Вторият проблем е свързан с осигуряването на земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Техните вноски ще се повишат и през следващите 2 г. с по 60 лв. до достигане на 420 лв.

Предлага се от следващата година плавно да се повишава размерът на минималния осигурителен доход до достигане на размерите, определени за самоосигуряващите се лица. Предложението е за повишаване на минималния осигурителен доход на два пъти по 60 лв., т.е. от 300 лв. на 360 лв. и от 360 лв. на 420 лв., съобщи Калфин. В момента работещите в масовата трета категория труд се пенсионират при възраст 60 г. 8 м. и 35 години стаж за жените и 63 г. 8 м. и 38 години осигурителен стаж за мъжете.

Ръст на пенсиите

По отношение на адекватността на пенсиите има няколко промени, които са консенсусни, каза Калфин. Индивидуалният коефициент ще се определя средноаритметично на месечните доходи, подчерта министърът. По думите му ще се предложи до 2019 г. формулярите УП2, които хората взимат от фирмите да бъдат по избор, а не задължителни.

От думите му стана ясно още, че ще се предложи таванът на пенсиите да се увеличава съвместно с максималния осигурителен доход, така че да се даде възможност хората с по-високи доходи да получават възнагражденията си.

Ще предложа от следващата година всяка година коефициентът, с които се измерва годишната тежест, да започне плавно да се увеличава не по-малко от швейцарското правило. Увеличаването на коефициента означава перспектива за растежа на пенсиите“, каза още Калфин.

В момента коефициентът е 1.1 и до няколко години той трябва да достигне 1.5, което означава повишение на пенсиите с 40%, изчисли Калфин.

Във връзка със сектор „Сигурност“ той допълни, че са необходими още няколко дни за уточняване на подробностите. „Мерките са над 30“, добави Калфин.

Изборът за втора пенсия - 5 години преди пенсиониране