Унгарският министър Петер Сиярто съобщи, че е извикал в министерството представител на френското посолство в Будапеща след шокиращите според Унгария критики, които вчера изрази Фабиюс за оградата по границата със Сърбия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сиярто иска да изясни пред френския дипломат позицията на Унгария по въпроса, гласи комюнике, разпространено от агенция МТИ.

"Вместо да се правят шокиращи и необосновани изявления, по-добре е да се насочат усилията към търсене на общи за Европа решения", заявява унгарският външен министър.

Той добавя, че изявленията на Фабиюс не могат да останат без отговор и затова е извикал във външното министерство представител на френското посолство, пред когото ще изложи официалната позиция на Унгария. Не се съобщава поста на извикания френски представител, добавя АФП.

"Изглежда някои хора в Европа все още не могат да разберат на какъв изумителен и драматичен натиск е подложена Унгария от миграцията през Балканите на Запад", посочва унгарският външен министър.

По думите му добрият европеец е онзи, който спазва правилата на Европа, а те са, че всички членове на Европейския съюз имат задължението да охраняват границите си, както и външните граници на ЕС.

Според него Унгария прави точно това и следователно изпълнява ангажиментите си към ЕС.

Френският външен министър заяви вчера:

"Когато виждам, че известен брой европейски страни не приемат контингентите за разпределяне на бежанците, смятам, че това е скандално". Той уточни, че тези страни са в Източна Европа.

Фабиюс каза, че Унгария не зачита общите ценности на Европа, като издига ограда по границата със Сърбия.

Според френския първи дипломат Унгария трябва да премахне оградата, а Европейският съюз трябва "да обсъди сериозно и строго този въпрос с унгарските ръководители".

Днес канцлерът на Германия Ангела Меркел ще приеме испанския премиер Мариано Рахой, с когото ще обсъди засилването на взаимодействието с държавите от Африка срещу нелегалната имиграция.

В Кале първият заместник-председател на Еврокомисията - Франс Тимерманс и премиерът на Франция Манюел Валс също ще обсъждат проблемите с притока от мигранти от Азия, Африка и Близкия Изток.
 
Меркел призова останалите държави в Европейския съюз да поемат по-голям дял от бежанците, които заливат Европа, предаде Ройтерс. Берлин трудно се справя с рекордния брой пристигащи в Германия, като тази година там се очакват около 800 хиляди души.

Правителството на Люксембург, което е ротационен председател на ЕС, обяви късно снощи, че свиква извънредна среща на вътрешните министри заради нестихващата миграционна криза. Заседанието на 28-те министри ще се проведе на 14 септември в Брюксел.

АНКЕТА: Как да се разпределя имигрантсият поток в ЕС?