На пресконференция той обяви, че в последните дни на управлението на Таня Андреева са стартирани няколко големи обществени поръчки, които са привлекли вниманието на екипа му, защото "са за страшно много пари".

Едната от тях е 12 млн. лв., предвидени за електронното здравеопазване. Според служебния министър техническата спецификация на проекта не е никак добра и поръчката е спряна, предаде bTV.

За пример министърът даде това, че за поръчаната електронна система се предвижда да може да се ползва от 1000 компютъра, при положение, че само личните лекари са 5000, а отделно към нея трябва да се свържат всички аптеки, болници и регионални здравни служби. Не е предвидено и да се интегрират сега съществуващите системи, които се ползват в здравеопазването.

Ненков обяви, че е спряна и обществена поръчка на стойност от 5 млн. лв. за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна медицинска помощ. Проблемът е, че те са базирани в общински болници, а МЗ няма право да прави ремонт в чужда собственост. Ненков подчерта, че при всички обществени поръчки има масови жалби.

Сред останалите големи суми, заделени от МЗ, са 8 млн. лв. за медицинско оборудване, поръчка за 4 млн. лв. за санитарни автомобили, отново с проблеми в спецификацията, както и договор за няколко милиона за купуване на консумативи от фирма, предоставила безвъзмездно оборудване за тестване на донорска кръв.

Внезапното освобождаване на някои директори на болници в последния ден на предишното управление накарало министъра да разпореди проверки във въпросните лечебни заведения. Ненков върна някои от директорите.
Болничният на д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ, е изтекъл и той отново заема поста си.

Министърът съобщи още, че вече спешните пациенти ще бъдат карани в най-близката болница.