Това съобщи на пресконференция за проектите на учебните програми за трети, седми и девети клас заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той уточни, че по компютърно моделиране учениците в трети клас ще се учат как да "програмират блоково", като предметът ще се изучава за първи път от третокласниците през учебната 2018/2019 година, а от настоящата учебна година се въведе в първи клас.

Проектите на учебни програми за всички класове бяха оповестени в сайта на МОН през юни 2016 г., за да се представи цялостната картина на промените, припомни Стаматов.

До края на януари 2017 г. трябва да се утвърдят учебните програми за трети, седми и девети клас, тъй като се необходими около 18 месеца за написването на новите учебници по тях. Целта на учебните програми е да бъдат олекотени, но без учениците да губят важни знания за автори, събития и факти, обясни Стаматов.

Той представи и акцентите в различните учебни предмети за трети клас.

По български език и литература знанията ще са в тематични кръгове, които ще са ценностно ориентирани към България, към българския народ и българския език, към приятелството, ученето и празниците. Всяко дете в трети клас трябва задължително да може да рецитира стихотворението "Обич" от Дора Габе, обяви заместник-министър Стаматов.

По "Човекът и обществото" в трети клас ще се учи периодът от създаването на българската държава до периода на Възраждането /18-19-и в./, ще има знания и за българската и европейската идентичност, както и основни географски понятия.

По "Човекът и природата" ще се учат първоначални знания за устройството и функциите на човешкото тяло и за здравословния начин на живот.

Третокласниците ще учат също математика, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

По "Технологии и предприемачество" учениците ще усвояват знания и умения, например как се организира коледно тържество в училище, как се изработват картички, гирлянди и сувенири или как се участва в благотворителен базар.