Девет лауреати получиха от монарха своите дипломи и златни медали, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

Открилият церемонията председател на ръководството на Нобеловото фондация Карл-Хенрик Хелдин заяви, че целта на учредителя на наградата Алфред Нобел е била да награди хората, които носят най-голяма полза на човечеството.

Нобеловата награда за физиология и медицина получи японецът Йошинори Осуми за откриване на механизмите на автофагия - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти.

Вижте снимки>>


Нобеловата награда за физика взеха родените във Великобритания и работещи в САЩ Дейвид Дж. Таулес, Ф. Дънкан М. Холдейн и Дж. Майкъл Костерлиц за теоретични открития на топологични фазови преходи и топологични фази на материята.

Французинът Жан-Пиер Соваж, шотландецът Фрейзър Стодарт и холандецът Бернар Феринха получиха Нобеловата награда за химия за разработването и синтеза на молекулярни машини.

Роденият във Великобритания Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом, които работят в САЩ, вземат Нобеловата награда за икономика за приноса си към договорната теория.

Лауреатът на Нобелова награда за литература - американският музикант Боб Дилън, не присъстваше на церемонията, оправдавайки се с други ангажименти, поради което ще получи наградата си през 2017 г.

Той изпрати своята реч, в която благодари за високото отличие. Тя ще бъде прочетена на банкета след церемонията по връчването на наградата от бившия постоянен секретар на Шведската академия Хорас Енгдал. На самата церемония по награждаването в столичната филхармония американската певица и поетеса Пати Смит изпълни хита на Дилън "A Hard Rain's A-Gonna Fall".

Силно развълнуваната певица, която е голяма почитателка на Дилън, за момент спря изпълнението си, сякаш търсеща думите си, преди да се извини и да продължи, подкрепяна от горещите аплодисменти на присъстващите около 1500 гости - членове на академии, политически институции и деловите среди.

Церемонията приключи с изпълнението на шведския химн.

Освен медала и дипломата Нобеловата награда се състои и от чек в размер на 8 милиона шведски крони (824 000 евро), които евентуално се поделят в случаите, когато я получават двама или трима души.