Проектът за изменение и допълнение на Конституцията е подписан от 132 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ, предаде БТА.

Сред вносителите са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ПФ Цветан Цветанов и Валери Симеонов, както и съпредседателите на РБ - Радан Кънев и Найден Зеленогорски, и на БДЦ - Красимира Ковачка.

В проекта е записано, че ВСС се състои от съдийска и прокурорска колегия.

Предвижда се съдийската колегия да има 13 членове - председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общото събрание на съдиите и петима, избрани от Народното събрание.

Прокурорската колегия да има 12 членове, предвижда проектът. Те са главният прокурор, четирима, избрани от общото събрание на прокурорите, един, избран от общото събрание на следователите, и шестима, избрани от Народното събрание.

Пленумът на ВСС се състои от всички негови членове, е записано в проекта. Сред правомощията на пленума е да приема проектобюджет на съдебната власт и да го внася в парламента, да взема решение за прекратяване на мандата на изборен член, да прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и на ВАС и на главния прокурор.

Заседанията на пленума на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието, който обаче не взема участие в гласуването.

Предлага се отмяната на текста, според който решенията на ВСС за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи се приемат с тайно гласуване.

Предвижда се намаляване от пет на четири години на мандата на изборните членове на Висшия съдебен съвет.

Предлага се Висшият адвокатски съвет да може да сезира КС с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се засяга статута на свободната, независима и самоуправляваща се адвокатура или се нарушават права и свободи на гражданите.