Освен кабели от трасета на телекомуникационна компания, групата присвоява и препарати за растителна защита и техника от стопанства. Престъпленията извършвали на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На брифинг в ОДМВР – Русе началникът отдел „Криминална полиция“ в ГДНП Милко Илиев подчерта, че успешната реализация е резултат от упоритата и активна работа на криминалистите и добрата координация с представителите на прокуратурата.

Задържането на групата е следствие от провежданите целенасочени действия по отношение на разследването, разкриването и предотвратяването на подобни деяния на територията на страната, допълни той.

Началникът на сектор „Престъпления против собствеността и КИЦ“ в ГДНП Златка Падинкова поясни, че днес сутринта са задържани общо осем души, част от тях на територията на ОДМВР – Русе.

След подадена информация от служителите към колегите им от Велико Търново - други двама са задържани в района на Полски Тръмбеш.

Залавянето на групата е станало непосредствено след извършване на кражба на около 800 м кабел от трасе на телекомуникационна компания на територията на русенското с. Бъзън.

В ползвания от задържаните автомобил е намерен откраднатият метал – оголен и обработен от извършителите.

В ареста за срок до 24 часа са задържани: Ш.М. /45 г./, М.К. /30 г./, С.А. /29 г./, К.К. /34 г./, С.А. /27 г./, Р.С. /19 г./, М.С. /22 г./, както 15-годишен младеж - жители на плевенските села Мечка и Тодорово. С едно изключение, всички са криминално проявени, трима са осъждани за кражби, един - за хулиганство.

Два дни по-рано, в ранните часове във вторник, в ж.к. „Сторгозия“ служители на ОДМВР - Плевен задържали А.М. /29 г./ и Е.А. /24 г./ след извършена кражба на косачки, две бормашини и ъглошлайф от предприятие за преработка на пластмасови изделия. Наложени са им мерки за задържане за срок до 72 часа.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев отбеляза, че задържаните са действали добре организирано и бързо. Те са имали добре разпределени роли – част от тях копаят, други режат, трети премахват облицовката на кабелите, останалите издърпват с автомобилите прерязаните проводници.