Днес в здравното министерство бе подписан договорът за създаване на дружеството, което да обединява администрациите на УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", СБАЛАГ "Майчин дом", СБАЛББ "Св. София"; СБАЛДБ "Проф. И. Митев"; УМБАЛ "Св. Екатерина"; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров"; СБАЛЛЧХ ЕООД; УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев", съобщиха БГНЕС и Дарик радио.

Целта на гражданското дружество, което е създадено по смисъла на закона за задълженията и договорите, е оптимизиране на административните разходи на деветте болници.

Красимир Ангарски, който бе назначен за управител, заяви, че за да се присъедини към дружеството, всяка от болниците ще трябва да даде по 5000 лв.

Първоначално по 5000 лева, което е символично. По-нататък в зависимост от дейностите, които ще се изпълняват, ще има допълнителни вноски", обясни финансистът.

Ангарски бе категоричен, че може да няма съкращения в болничните администрации, както твърдеше здравният министър д-р Петър Москов.

Вие защо се хващате за това със съкращаването на администрацията. Това дружество не може да изпълнява административните длъжности, които ги изпълняват сега съответните администратори. Те си остават и при тях ще си има администрация", допълни финансистът.

На въпроса тогава как ще се спестят пари, каквато беше основната идея, той отговори така:

Аз сега ви казвам - взимам една дейност и се прави анализ. Колко перални има, има ли нужда от толкова, има ли капацитет, може ли една да изпълнява функциите на всички останали и тогава бордът решава - закриваме пет перални и остава една".

В ръководството на дружеството ще бъдат включени и директорите на деветте болници.