Легитимността на националното външно оценяване след 12-и клас, което има за цел да провери знанията на зрелостниците и е вход за повечето университети у нас, става все по-съмнителна след поредната порция скандални разкрития около матурите, пише в. „Сега“.

Вчера Нова телевизия разказа за учители от Ихтиман, които са били принуждавани от директора да дават верните отговори на учениците, за да завършат младежите с отлични оценки.

От просветното министерство директно признаха, че схемата е работила в минали години и се прилага в някои училища и сега. Оттам обаче не коментираха какви последствия ще имат разкритията за тазгодишната кампания.

Високите резултати, които кърджалийските ученици редовно отбелязват на матурите по български език, са накарали министерството да провери тазгодишните матури в 11 училища в областта, заедно с Ихтиман, Разлог и Златоград.

"Не може да кажем, че резултатите са подправени навсякъде, но голяма част от тях според мен ще покажат дали оценките от миналогодишните матури са достоверни", коментира шефът на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев.

Той директно призна пред Нова тв, че схемата е работеща и я е виждал и в други региони.

"Ясно е, щом като учениците час и половина не правят нищо в изпитните зали, а след това изведнъж започват да пишат", обясни той.

Схемата "блеснала" и от есемесите, получени от младежите, на които бил взет телефонът. Самият той разговарял с момче от езиковата гимназия в Кърджали, което му доверило, че есемесът, който ще получи, ще е "от госпожата".

Измамата в повечето случаи нямало как да се случи без знанието на директорите. Конкретните сигнали за нередности обаче трябва да се разследват и докажат от МВР, застрахова се Додев.

След като години наред си затваряше очите, министерството въведе допълнителни мерки тази година, които разкриха значително повече случаи на измами.

4300 камери наблюдаваха изпитните зали, учители бяха разместени и пратени дори в други градове, беше спрян интернетът в класните стаи.