Очаква се, че този, който ще короняса следващия премиер на страната ще бъде бившият албански бунтовник Али Ахмети.

Реформатор, превърнал се във властелин

46-годишният Груевски, икономист от средната класа и бивш боксьор-аматьор, доминира политиката в страната, откакто стана премиер преди десет години. Смятан за проевропейски настроен реформатор, бившият финансов министър беше обвинен навремето от ръководството на неговата консервативна ВМРО-ДПМНЕ, че е "прекалено ляв".

Но за десет години представата за него се промени изцяло и днес на Груевски се гледа като на властелин националист. Промяната може да бъде проследена обратно във времето до 2008 г., когато Македония беше отстранена от прага на НАТО, след като Гърция наложи вето на членството на Скопие заради спора за името. Обвиняван в корупция и авторитарно управление, Груевски се оттегли от поста си по-рано тази година, за да открие пътя към изборите в неделя. Той ще разчита на гласовете на около 130 000 държавни служители и пенсионери, на които той е увеличил доходите.

По време на кампанията Груевски предупреди за рисковете от разпадане на страната при неговия отдавнашен противник Зоран Заев, който, казва той, обеща федерална държава за етническото албанско малцинство.

Критиците заявяват, че Груевски по този начин се опитва да отклони вниманието от проблемите на своето управление.

Не е ясно дали той ще се завърне като премиер. Ако Груевски не успее да стори това, вероятно ще се ускори воденото срещу него разследване за корупция.

Популярният кмет

42-годишният Зоран Заев, три мандата кмет на източния гр. Струмица, оглави Социалдемократическата съюз на Македония (СДСМ) през 2009 г.

Икономист по образование, Заев многократно е влизал в сблъсък с Груевски, особено през февруари 2015 г., когато огласи записи, които разкриха незаконното подслушване на хиляди граждани от правителството, сред които журналисти и политици, както и корупция по високите нива на властта. Като ответен удар Заев беше разследван за предполагаем опит за преврат с подкрепа от чужбина.

След поредица от скандали, свързани със скандала за подслушването, Европейският съюз се включи като посредник за уреждане на споразумение, призовавайки към предсрочни избори и независимо разследване.

Проучвания на общественото мнение сочат, че партията на Заев ще се бори да излезе начело, въпреки подкрепата на хиляди протестиращи, които редовно демонстрираха по улиците на Скопие по-рано през годината, в подкрепа на борбата му срещу предполагаемата корупция на управляващия елит. Самият той е изправен пред обвинения за подкуп, след като миналата година стана публично известен видеозапис, в който партийният лидер иска подкуп от 200 000 евро, за да позволи приватизацията на земя в неговата община.

Бунтовникът, превърнал се в коронясващ

Али Ахмети е лидер на основната етническа албанска политическа сила Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), която дълго време беше коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Бивш противник на диктатора Тито и югославския режим, албанският националист се бореше заедно с Армията за освобождение на Косово срещу Сърбия по време на войната 1998-1999 г. След завръщането си в Македония той допринесе за създаването на Армията за национално освобождение от етнически албански партизани, която се сражаваше със силите на Скопие през 2001 г. 57-годишният бивш студент по философия се възползва от амнистията в мирното споразумение от Охрид, което сложи край на насилието, и стана политик.

Неговата партия се очаква да бъде определяща следващата власт след изборите в неделя. Противниците го обвиняват в пренебрегване на интересите на етническите албанци, докато защитава само себе си.

---------------------------------------------------------------------

* Оригиналното заглавие на текста е: "АФП: Владетелят, кметът и коронясващият - ключовите играчи в Македония ".

ПРЕВОД: БГНЕС