Това коментираха от "Лукойл България" във връзка с изявленията на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки, направени в парламента, че Валентин Златев няма да е още дълго шеф на рафинерията в България. 

Подобно поведение от страна на заместник-председател на висшия законодателен орган в държавата е пример за злоупотреба с власт. Припомняме, че далеч преди посещението на председателя на Европейския парламент, още през април 2017 г. Българската петролна и газова асоциация сигнализира Европейската комисия за множество нерешени въпроси във връзка с нормалното функциониране на пазара на горива в страната и нарушаване на произтичащите от европейското право общи принципи, залегнали в Договора за Европейския съюз, и по-конкретно общия принцип за върховенство на закона. Сигналът е надлежно заведен по установения ред за сезиране на компетентната институция - Европейската комисия, се казва в становището на "Лукойл България".

От дружеството категорично възразяват срещу "внушенията, направени от г-н Марешки, че компаниите от групата "Лукойл" укриват данъци: "Заявяваме, че всички дружества от групата "Лукойл" са постоянно подлагани на ревизии и проверки от страна на всички контролни финансови органи в държавата."

Всички направени ревизии са завършили със съответните ревизионни актове. Документално е установено, че заплатените от компаниите дължими данъци, акцизи и други вземания са в размер на близо 32,5 милиарда лева, изтъкват от дружеството.

От компанията призовават министъра на финансите и ръководителите на съответните финансови органи да информират обществеността:
  • Има ли и колко са ревизиите, завършили с ревизионни актове, на компаниите от групата на г-н Марешки в сектора на търговията с горива?
  • Има ли и колко са месеците през 2016 г., в които фирмата за търговия с горива на г-н Марешки е внасяла в хазната ДДС в размер, по-голям от 20 лв.?
В последните месеци г-н Марешки нееднократно отправи публични намеци за оказван върху него политически натиск, свързан с бизнеса му, докато в същото време сам се възползва от позицията си на заместник-председател на Народното събрание, за да упражни такъв и да инициира две лични срещи с генералния директор на "Лукойл-България".

На тези срещи той ясно и категорично чу нашата позиция за равнопоставеност на всички участници на пазара и върховенство на закона. По този повод заявяваме, че тази позиция няма да се промени, независимо дали е изказана публично или на четири очи, заявяват от "Лукойл България".