Сред жертвите от нападенията снощи може да има и чужденци, каза турският министър-председател. Ранените са 147. Някои са в тежко състояние.

Йълдъръм каза, че според първоначалните данни от разследването тримата атентатори първо са стреляли по хората, преди да се взривят. Той съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.

Според властите, експлозиите на летището са станали на входа на терминала за международни полети в 22 ч. местно време (съвпадащо с българското).

Нападателите безразборно са стреляли с автомати по пътниците и по полицаите, които са били на пост там. Полицаите отвърнали на огъня и терористите се взривили.

Атаката предизвика паника на цялото летище, спиране на полети, евакуация на хора, отклоняване на полети до други летища. Американското управление за гражданско въздухоплаване временно спря американските полети до Истанбул.

В момента на атаката на летището се е приземявал самолетът, транспортиращ премиера на Албания Еди Рама за официална визита. Той и антуражът му са невредими и днес ще пътуват за Анкара за срещи с турски представители.

Премиерът Йълдъръм заяви, че атаката показва, че тероризмът е глобална заплаха. Той подчерта, че е от значение, че тази атака става в момент, в който Турция постига успехи в борбата с тероризма.

Министър-председателят каза, че Турция има силата и решимостта да не допусне други подобни атаки. Той заяви, че засега изводите на разследващите насочват към отговорност на "Ислямска държава" за атентата.

Виж снимки >>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентата и призова за обща международна борба срещу тероризма. Той каза, че подобно отвратително деяние, отнело живота на невинни цивилни, може да се случи на всяко едно летище по света.

Призоваваме света, по-специално западните държави да заемат твърда позиция срещу тероризма, каза той. Ердоган изрази увереност, че случилото се в Истанбул, ще бъде повратна точка в борбата срещу тероризма. Той подчерта, че целта на атаката е била подкопаването на сигурността на Турция.

За терористите няма разлика между Истанбул и Лондон, Анкара и Берлин, Измир и Чикаго, Анталия и Рим, припомни Ердоган.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщи МВнР, цитирано около 01 ч. днес от БТА.

Българският консул е на летището и следи развитието на събитията, се казва в съобщение на ведомството. Посолството на Република България в Анкара и Генералното консулство на страната ни в Истанбул следят ситуацията и са във връзка с компетентните турски власти.

Българските летища готови за съдействие

Редовният полет от София за Истанбул е пренасочен своевременно към Измир, се казва в съобщение на министерството на транспорта и информационните технологии. Няма опасност за българските граждани, които са били на борда на самолета.

Във връзка с атентата в Истанбул, летище София е приело извънредно кацане на самолет на Еър Франс, добави БТА. Командирът на полета е взел решение да се върне в Париж.

По заповед на транспортния министър Ивайло Московски, при необходимост българските летища в София, Бургас и Варна имат готовност да приемат до 23 машини, в зависимост от типа и категорията самолети.

Извънредната ситуация над въздушното ни пространство се наблюдава лично от министър Московски.

Към момента е обявен Рейд Зиро (нулеви въздушни операции) за въздушното пространство над Истанбул и района.

Турските авиолинии са отменили полет TK1027 от Истанбул до София в 9.05 ч., както и полет TK1028, който трябва да излети от летище София за Истанбул в 10.00 ч., съобщават от летище София според БТА.

Все още няма информация дали ще се изпълняват полетите от Истанбул до София в 20.45 ч. и от София до Истанбул в 21.40 ч.

В София в началото на първото пленарно заседание за седмицата Народното събрание осъди терористичния акт. Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите.

"Терористичната атака на истанбулското летище "Ататюрк", довела до десетки невинни жертви и ранени мирни граждани, е поредния брутален акт срещу свободата и мира. България остро и решително осъжда поредния варварски атентат", заяви зам.-председателят на парламента Димитър Главчев.

Няма оправдание за подобно чудовищно насилие спрямо невинни хора, посочи той.

Европейски лидери осъдиха нападението по време на срещата си на върха в Брюксел.

Нападението беше осъдено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове, предаде Франс прес.

САЩ също осъдиха твърдо атентатите и припомниха, че подобно на атентатите на летището в Брюксел сега е било атакувано международното летище в Истанбул - символ на връзките, които обединяват света.

Американското министерство на правосъдието и ФБР, както и други специални агенции предложиха помощ на Турция в разследване на атентата.

На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси след нападенията в Истанбул полицията вече започна да патрулира с тактически оръжия, предаде ТАСС.