Това става ясно от нова информация на Дарик радио по повод необяснената още смърт на 81-годишна жена и нейните син и дъщеря.

Община Куклен ще поеме разноските по погребението на възрастната майка, нейният 52-годишен син и дъщеря й, съобщи кметът на Куклен Мария Белчева.

Неотдавна тримата са починали поотделно в един и същ дом, излиза от известните да този момент сведения.

Семейството е било включено в програмата за безплатна храна на общината, предоставени им са дърва за огрев, организирана е и кампания по събиране и даряване на дрехи. В жилището на семейството допълнително са доставени легла, инсталиран е и бойлер.

Домът, където са открити телата, е стара двуетажна къща, собственост на сина, прехвърлена от родителите му.

Семейството е ползвало една стая на първия етаж при изключително лоши хигиенно-битови условия, уточниха от Община Куклен.

Поради напредналата си възраст майката е била трудно подвижна. Тя получавала пенсия.

Синът е имал експертно решение на ТЕЛК с диагноза "Олигофрения, тежка дебилност с психомоторна забавеност". Получавал е социална пенсия и интеграционни добавки.

Дъщерята до преди четири години е била с решение на ТЕЛК за психично заболяване и след изтичане на срока му, е отказала да се яви за преосвидетелстване.

През юни тази година, в общинската администрация са получени сигнали за влошаване на хигиенните условия на семейството.

На 20 юли Община Куклен изпраща писмо до Дирекция "Социално подпомагане-Родопи" за извършване на проверка по случая и изготвяне на подробен социален доклад и план за социална подкрепа.

Кметът Белчева добави, че общинската администрация е помогнала на сина и дъщерята да подадат документи в "Социално подпомагане". В резултат двамата получават целева помощ за отопление, а дъщерята - и месечна помощ.

От администрацията подчертават, че всички други факти около смъртта на семейството са от компетенциите на полицията и прокуратурата.