Това беше обсъдено на заседание на Националния съвет по антикорупционни политики. Предложението ще бъде внесено на заседанието на Министерския съвет в сряда, съобщиха от правителствената пресслужба.

На Съвета беше взето решение да бъде направен преглед на секторните антикорупционни планове на министерствата и те да бъдат усъвършенствани. За база ще се използва моделът на антикорупционния план на МВР.

На заседанието бяха обсъдени и препоръките в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка в частта за борбата с корупцията. Беше препотвърден графикът за приемане на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и Закона за държавната администрация, в частта му за дейността на инспекторатите, уточниха от правителството.

Миналата година парламентът отхвърли антикорупционния закон, внесен от Меглена Кунева, след като "за" гласуваха само от ГЕРБ и Реформаторския блок. Той предвижда ново специализирано звено да прави проверки за имуществото и конфликта на интереси на личностите, заемащи публични длъжности. Една от основните критики дори на АБВ и Патриотичния фронт беше срещу възможността информация за корупция да се подава чрез анонимни сигнали, което би могло да доведе до злоупотреби.  

Това се случи, въпреки че Кунева увери, че анонимките няма да са като доносите от миналото, а щели да се правят множество проверки и всеки щял да може да се защити.