Това заяви за Дир.бг политологът Антоний Гълъбов по повод възникналото напрежение в последно време в "Обединени патриоти", което би могло да рефлектира и върху коалицията. 

"Много важното условие, което трябва да имаме предвид е, че коалиционното споразумение и управляващото мнозинство е организирано около програмата за управление. Това е дизайнът на това коалиционно споразумение. Тези три партии, които представляват "Обединените патриоти" като предизборна коалиция и ГЕРБ са постигнали съгласие по между си, че ще бъдат единни единствено и само по отношение на управленската програма. По отношение на всички други въпроси всяка една от партиите, формиращи управляващото мнозинство, е свободна да води собствената си политика. Така че в това отношение аз не виждам основание за притеснение за разпад на коалицията, тя е фокусирана върху управленската програма и само върху нея", заяви Гълъбов.  
С други думи по отношение на програмата за управление на правителството можем да бъдем сигурни, че коалицията ще остане устойчива, повтори политологът.

По отношение на всички други теми, по които има съществени различия както между патриотичните партии, така и с ГЕРБ, те са напълно свободни да защитават, да представляват и да отстояват собствените си позиции, поясни Гълъбов.

Нека не забравяме, че "Обединените патриоти" като предизборна коалиция бяха подкрепени от 16 други политически формации. Това, че имаме пред нас основно тези три политически формации, не означава, че в техния тил няма още 13 други организации, всяка една от които по някакъв начин навлиза в предизборна кампания - догодина ни предстоят европейски и местни избори. Така че партийната логика е те да търсят възможност за обособяване и за разграничаване. Така че в този смисъл, аз не мисля, че става дума за сериозно напрежение вътре в рамките на управляващата коалиция по отношение на управленската програма на правителството, заключи Гълъбов.