При излитането си в понеделник в 23:57 часа московско време самолетът се е сблъскал със снегорин, при което са загинали всички четирима души на борда, включително тримата членове на екипажа, съобщи "Тотал", цитирана от АФП и БТА.

Каква е причината за сблъсъка и защо снегопочистващата техника се е оказала на пистата за излитане и кацане, предстои да бъде изяснено от Следствието и от специална комисия, отбеляза ТАСС.

Шофьорът на снегорина, който е останал невредим, обаче е бил пиян, съобщи за агенцията по-късно говорителят на федералното следствие Владимир Маркин, предаде БТА. 

Роднини на шофьора обаче твърдят, че той не пие.
 
Мнозина служители на летището може да бъдат освободени от служебните им задължения, докато продължава разследването по наказателното дело, уточни той.
Основната причина за смъртта на Кристоф дьо Маржори е не трагична случайност, а небрежност на летищните служби, заяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

По предварителни данни на следователите, четириместният Фолкън при излитането си е закачил снегорина, после се е запалил и е паднал на пистата.

По-рано като основни версии за катастрофата се приемаха лошите метеорологични условия, включително снежна покривка, мъгла и валежи.


Управата на летището обаче твърди, че видимостта на пистата е била 350 метра в момента на катастрофата.

Руският в. "Ведомости" написа, че Маржьори е щял да пътува от Москва към Париж след среща с руския премиер Дмитрий Медведев, посветена на чуждестранните инвестиции в Русия, която сега е обект на западни санкции.

"Тотал" има съвместно предприятие с руската частна петролна фирма "Лукойл".

Маржори: Санкциите са непродуктивни

Кристоф дьо Маржери е изразил позиция против налагането на санкции срещу Русия по време на последната си реч, в рамките на консултативния съвет по чуждестранни инвестиции в Русия, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Маржери е заявил, че се изказва в качеството на директор на „Тотал” и в качеството на съпредседател на руско-френския делови съвет, като е подчертал, че неговите думи са както лично мнение, така и общо.

Действащите санкции усложняват дейността на европейските и американски компании в Русия. „Тотал” анализира влиянието на санкциите върху нейния бизнес в Русия от юридическа, икономическа и други гледни точки. Нашата стратегия не се е променила - ние сме привърженици на дейността в Русия”, е заявил Маржери, като е подчертал, че смята санкциите за непродуктивни и несправедливи.

„Ако санкциите са останали единствения инструмент, то това означава провал на дипломацията”, е констатирал директорът на „Тотал”.