Две години след фаталната самолетна катастрофа със самолет на  "Джърман уингс" бащата на 27-годишния втори пилот Андреас Лубиц - Гюнтер Лубиц, заяви в Берлин, че не вярва на версията, че синът му е разбил умишлено машината.

Семейството е избрало да направи пресконференцията на втората годишнина от фаталното събитие.

"Който и ден да бяхме избрали, реакциите щяха да бъдат същите. Мъката ни е много специална, много по-различна от мъката на другите засегнати", заяви бащата.

Той каза още, че семейството трябва да живее не само с мисълта, че е загубило своя син и брат, а и с мисълта, че два дни след катастрофата е бил обявен за "депресиран масов убиец."

"Както всички засегнати, и ние сме в търсене на истината", каза още бащата.

Синът му не бил в депресия по време на катастрофата. Нито един лекар или терапевт не е констатирал самоубийствени мисли у сина му, както и не е имало признаци за агресия към другите, подчерта Гюнтер Лубиц.

"Независимо какво му се приписва: Андреас Лубиц има правото да бъде разглеждан като невинен, докато няма доказателство за обратното. А доказателство няма. Ако го има, моля, тези, които го имат, да го представят", добави той.

В интервю за седмичника "Цайт" пък Лубиц-старши заяви:

"Синът ни беше много отговорен човек. Той не е имал причина да планира и извършва самоубийство, още повече да въвлече в това още 149 невинни."

Прокурорът Кристоф Кумпа обаче каза в Дюселдорф, че Лубиц е страдал от безсъние от месеци, страхувал се е, че губи зрението си и е бил отчаян. Седмица преди разбиването на самолета Лубиц търсил на таблета си методи за извършване на самоубийство и се интересувал как се блокира вратата на пилотската кабина, допълни Кумпа.

Съмнения в заключителния доклад на властите

Експертът по самолетни катастрофи Тим ван Беверен пък постави под съмнение експертизата на разследващите преди две години.

"Бях много изненадан, че прокурорът на Марсилия Брис Робен само за два дни установи какво се е случило в кокпита. Всички го приеха и написаха - и всички просто повярваха. Към момента изказванията на Робен бяха само спекулации. Въпреки това прокуратурата разследва само Андреас Лубиц", каза той.

Междувременно близките на загиналите поискаха да се отслужи литургия в часа на катастрофата - 10:41, в Южна Франция и да запазят минута мълчание. Както и миналата година "Луфтханза" организира среща с близките близо до мястото на катастрофата.

Главният изпълнителен директор на "Луфтханза" Карстен Шпор отбеляза, че това е ден за възпоменание, а не за спекулации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Никога няма да забравим жертвите", каза Шпор след церемония във Френските Алпи, където се разби самолетът, на която присъстваха роднини и приятели на загиналите пътници и екипаж.

На мястото на катастрофата ще бъде издигната скулптура, която да напомня за трагедията.
Планирано е и поставянето на паметна плоча, която ще бъде открита през лятото и около 500 близки на загиналите ще присъстват на събитието.
Загиналите бяха предимно германци и испанци.

Все още е под въпрос дали бащата на Лубиц ще бъде поканен.

На 24 март 2015 г. Андреас Лубиц беше втори пилот на самолет на дъщерната фирма на "Луфтханза" - "Джърман уингс". Всички 150 души на борда загинаха. Разследващите обвиниха 27-годишният втори пилот като единствен отговорен за катастрофата.