Мария бе освободена срещу 500 лева парична гаранция и с променено обвинение - от умишлено убийство на причиняване на тежка телесна повреда и последвала смърт, предаде БГНЕС.

По-рано днес пред сградата на съда в Стара Загора се събраха десетки граждани в подкрепа на Мария. Те посрещнаха с аплодисменти решението на съда.
Дойдоха и родителите на момичето.

Вижте снимки >>

Събралите се хора протестираха срещу това доказани престъпници и рецидивисти да са на свобода.

Разбра се, че убитият мъж е многократно осъждан, изтърпявал наказания „лишаване от свобода“, включително за изнасилване.

Пред разследващите Мария разказала, че на 25 юли е намушкала Богдан Динев, но не е разбрала, че е мъртъв. На следващия ден тя минала покрай дома му, видяла полиция и линейка, попитала един от униформените какво се е случило и чак тогава разбрала, че е убила насилника си.

"Детето ми не е престъпник. Стана жертва на престъпността в града", заяви пред журналисти обляна в сълзи майката на 18-годишната Мария, цитирана от БТА.

По думите й момичето е наивно и добро дете. Когато се е прибрала у дома след изнасилването помолила да повикат полиция. Била цялата в кръв. Казала, че за да избяга и да се спаси от този мъж го е наръгала с нож.

Родителите на Мария казаха още, че нямат обяснение защо тя се е озовала в дома на мъжа. Чули са от нея разказ, че тя контактувала с някакъв добър дядо, който идвал в кафенето, в което тя работи. И обяснявала, че той също имал 18-годишна дъщеря.
Това било единственото нещо, което родителите знаели за този човек.

Мария е действала при неизбежна самоотбрана, потвърди днес нейният адвокат Валентин Димитров. Тя е заявила, че е била изнасилена от 62-годишен мъж. Момичето е направило пълни самопризнания за извършеното престъпление.

Трупът на Богдан Динев бе открит на 26 юли сутринта в жилището му на ул. "Чая" от 41-годишната му племенница. При огледа на тялото са установени прободни рани в областта на корема и слабините. Динев е починал от кръвозагуба.


НА ФОКУС: ”Не” значи ”не”: Германия промени дефиницията за изнасилване