"Ние постигнахме промяна и моята политика ще бъде съсредоточена върху постигането на мирно споразумение. Страната не може да си позволи да пропилее още време", заяви Акънджъ пред хиляди свои ликуващи привърженици, предаде БТА.
 
Бъдещият президент на СКТР, която не е призната от международната общност, а само от Турция, обяви, че вече се е чул по телефона с кипърския президент Никос Анастасиадис и двамата са се разбрали да се срещнат скоро.
 
"Анастасиадис и аз сме от едно и също поколение... ако не можем да решим (спора) сега, той ще е огромно бреме за следващите поколения", предупреди Акънджъ.

Той допълни, че избирателите са отговорили на онези, които са го обвинявали, че се е продал на кипърските гърци.

Анастасиадис написа в Туитър, че победата на Акънджъ е "многообещаващо събитие за нашата обща родина", допълвайки, че очаква с нетърпение да се срещне с него.

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Айде поздрави победителя на президентските избори в СКТР и приветства неговия ангажимент да възобнови мирните преговори възможно най-скоро.
Айде ще пристигне на острова в началото на следващия месец, за да подготви подновяването на диалога между кипърските гърци и турци, замразен заради спор за правата върху газовите находища в района.

Според окончателните резултати от произведения вчера втори тур на президентските избори в СКТР Мустафа Акънджъ печели убедително с 60,35 процента от гласовете срещу своя съперник, твърдолинейния сегашен президент Дервиш Ероглу с 39,65 на сто.
Избирателната активност е била малко над 64 процента.

67-годишният Акънджъ, умерен левичар, направи забележително завръщане в политиката след години в миманса. Той е бивш кмет на турската част на столицата Никозия от края на 70-те до началото на 90-те години на миналия век. Тогава Акънджъ се доказа като привърженик на курса към обединяване на Кипър. Заедно с кмета на гръцката част на Никозия той изготви архитектурен план на града като бъдеща обединена столица.