До четвъртък имаше шест номинации, внесени в пликове, в Изпълнителния съвет на блока.

Новото име от днес е на лидера на НПСД Корман Исмаилов.

БНД предлага Огнян Герджиков и Димо Гяуров, БЗНС - генерала от резерва Съби Събев, бивш представител на България в НАТО.

ДБГ застава зад скулптора проф. Велислав Минеков, издигнат от интелектуалци. Гражданският съвет е номинирал Гроздан Караджов и Трайчо Трайков.

На заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок идната седмица ще бъде обсъдено дали всички кандидатури отговарят на вече утвърдените критерии и ще бъде изчистен механизмът за вземане на решение кой да бъде кандидатът.

Нашата амбиция е в максимално кратък срок РБ да излъчи и крайната обща номинация, обясни Зеленогорски, цитиран от БТА. 

Всички кандидатури са добри и достатъчно конкурентни, коментира заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

На днешната среща РБ излезе с декларация във връзка с напрегнатата международна ситуация и зачестилите терористични атаки в страните от ЕС през последните седмици.

Убедени сме, че в този момент управляващата коалиция на ГЕРБ и РБ и парламентарното мнозинство трябва да останат гарант за стабилността и сигурността на българското общество, се казва в текста.

По-рано днес стана ясно, че НФСБ подкрепят лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и депутата от "Атака" Явор Нотев за кандидатпрезидентска двойка. Партията на Волен Сидеров също ги подкрепи.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък направи изказване, че Цецка Цачева и Бойко Борисов са възможни кандидатури на управляващата партия за президент.

През седмицата ръководството на АБВ препотвърди желанието си Георги Първанов или Ивайло Калфин да е кандидат за държавен глава на коалиция "Ляво - Център", но заявиха готовност за обща кандидатура с БСП, ако тя е "равно близка до двете партии".

На 14 август БСП ще обяви кандидатите си за президент и за вицепрезидент. Това, което предстои преди обявяване на кандидатурите, са втори кръг от разговорите с "Движение 21" на 9 август и с партия "АБВ" - на 12 август.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?