Трябва да има правителство, стабилност в правителството, трябва и опозиция и управляващи да намерят съгласие поне по някои важни национални въпроси и ние сме готови да го правим.

Ако нашите приоритети влязат в споразумение и ГЕРБ видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то подписване на споразумение може да се случи. Това каза председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин заяви, че след проведени консултации при президента, цитиран от БГНЕС.

АБВ е първата парламентарна група, с която президентът започва днес консултации преди финалната си среща на 5 ноември с ГЕРБ и очакваното връчване на мандата за съставяне на правителство.

Калфин отново изрази позицията на АБВ да подкрепят конкретни политики. Имаме различия по немаловажни политики - данъчна, социална и нашата
подкрепа ще бъде свързана с това, което сме поели като ангажимент към избирателите, посочи Калфин, цитиран и от БТА.

Калфин припомни, че за АБВ най-важни са икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с Изборния кодекс, със съдебната система, с повече справедливост в държавата по принцип в различните политики.

По-рано пред БНР Ивайло Калфин каза, че очаква правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Двете партии трябва да предложат програма, приоритети (определени политики) от която АБВ може да подкрепя. Калфин даде примери с изборното законодателство, съдебната реформа.

"Ако се поеме ясен ангажимент за промяна в тези области по начин, по който намерим общо разбиране, то можем да сложим и подпис. Ако принципно говорим за промяна в съдебната система първо, а след това остане да се уточняват детайлите, сигурно ще проявим добро желание да ги уточняваме, но това ще стане, когато бъдат внесени съответните законопроекти", обясни Калфин. 

Пред журналисти по-късно той коментира и варианта за управление „2+2”, като каза, че е разбрал за него от медиите и не знае нищо повече.

Калфин обаче бе категоричен, че не биха подкрепили програма на Патриотичния фронт, която определи като антиевропейска.

"Няма оферта за участие в правителството", отговори Калфин на въпрос ще влезе ли той в кабинета като социален министър, както се твърди.
Говори се за програма, за това къде се намира и какво отстоява АБВ - добави  Калфин.

Вчера ГЕРБ и РБ се разбраха за двупартийно правителство и реформаторско мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение. Ще се разчита на гласовете на ПФ и евентуално АБВ.