"Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ", заяви Йорданова.

Тя е убедена, че тогава всички притеснения относно нейната компетентност ще отпаднат.

Йорданова изтъква, че в условията на съмнения не може да изпълнява главната си задача- да бъде малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.

Тя посочва, че подава оставка и защото е представител на протестиращите хора, и защото не може да допусне името й да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения.

"Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот. Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора", се казва още в писмото на Ива Йорданова.

По-рано днес българи, които живеят в чужбина, изпратиха писмо до властите и медиите, в което изразяват опасенията си, че новият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Ива Йорданова е назначена непрозрачно. Подписалите писмото са 46 души. То е адресирано до премиера, вицепремиера Цанова, Държавната агенция за българите в чужбина, президента Росен Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев, медиите и самата Ива Йорданова.

Преди въпросния пост Йорданова бе съветничка в кабинета на вицепремиера Илияна Цанова. Назначението й стана със заповед на премиера Георги Близнашки.

Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк.

В момента Ива Йорданова живее с лидера на СДС Божидар Лукарски. Месец преди изборите той призна в интервю пред "24 часа": "Имам нова любов, вече живея с нея и след като се разведа, веднага ще падна на колене пред нея."

Преди това Йорданова беше в ръководството на партията на Меглена Кунева "България на гражданите", но заради връзката си с Лукарски напусна.

Преди време тя нашумя като участничка във формата "Умна и красива" на Шоуто на Слави Трифонов.