Последните данни, все още неокончателни, превръщат вчерашното земетресение в едно от най-смъртоносните в Италия за последните години.

Най-много са жертвите в малкия град Аматриче - 184 души, съобщи БНР.

Продължава търсенето на още затрупани хора. Над 200 души са извадени от руините след труса. Осемгодишно момиченце беше извадено живо след 17 часа под развалините в Пескара дел Тронто, един от трите най-пострадали града, предаде Асошиейтед прес.

След здрачаване снощи две жени изтичали на улица, обсипана с развалини, с викове:

"Тя е жива!"

Спасителите дочули виковете и веднага се притекли на помощ, под аплодисментите на местните жители.

Главният пожарникар Данило Дионесей съобщи, че малката Джулия е откарана в близка болница. Засега няма данни какво е състоянието й след 17 часа под развалините.

Въвеждат извънредно положение

Италианското правителство ще обяви днес извънредно положение в зоната, пострадала от бедствието, съобщава италианският в. "Република", цитиран от ТАСС.

Министрите, които ще заседават довечера, ще обсъдят и отпускането на близо 50 милиона евро за разчистване на разрушенията, възстановяване на региона и подпомагане на пострадалите.

Над 5400 души участват в ликвидирането на последиците от бедствието, пише "Република". Сред тях има над хиляда полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни, а също и над 3000 доброволци.

Италианските спасители са извадили живи изпод развалините 215 души, заяви ръководителят на националната противопожарна служба Бруно Фратази, цитиран от Би Ти Ви.

Вижте снимки >>>

Междувременно нов вторичен трус, този път с магнитуд 4,2, бе регистриран тази нощ в Централна Италия, от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Той е станал на дълбочина от само 2 километра, с епицентър на 123 километра североизточно от столицата Рим и на 55 километра северно от град Акуила, който пострада тежко при разрушително земетресение през 2009 г.

Засега няма данни за пострадали от този трус хора и за материални щети.

По-рано днес в близък район бе регистриран вторичен трус с магнитуд 4.

Общо около 460 подземни труса са регистрирани в Италия за повече от денонощие след началото на земетресението.

Ренци: Ще възстановяваме бързо

Късно снощи премиерът Ренци проведе съвещание в префектурата в град Риети, област Лацио, предаде БТА. Той се разграничи от експремиера Силвио Берлускони, който след сеизмичната катастрофа през 2009 г. в Акуила, постанови да започне строителство на нови сгради.

Матео Ренци поясни:

"Няма да стане както в Акуила, където за съжаление бяха загубени години... Едва от няколко месеца, след отпускането на един милиард евро, започна действително възстановяване."

"За съжаление броят на жертвите неминуемо ще се увеличи - предвиди италианският премиер. - Никой не знае колко души са се намирали в засегнатите зони през тези ваканционни дни. Казаха ми, че броят на жителите се увеличавал десеторно (през ваканционния период)".

Неустойчиви сгради

Трагедията стана повод за нов прочит на експертни доклади относно сеизмичното състояние на сградите в страната.

Над 70% от сградите не са в състояние да устоят на земетресения, включително училища, болници и много други стратегически постройки, сочи доклад на Националната агенция за нови технологии, енергетика и устойчиво икономическо развитие (ЕНЕА). Това означава, че около 40 милиона италианци не могат да се чувстват сеизмично сигурни в собствените си домове.

"По-голямата част от постройките - твърди ЕНЕА - са на повече от 50 години и са строени набързо, без подобаващ контрол, улеснявайки използването на отпадъчни системи и материали."

А парламентарна комисия, разгледала здравната система през 2013 г., е заключила, че 500 болници са изложени на сериозен сеизмичен риск.

БАН: Строителството не е съобразено със сеизмичната активност

Основната причина за големия брой жертви при земетресението в Италия е несъобразеното със сеизмичната активност строителство, коментира пред „Фокус“ проф. Емил Ботев - директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт на БАН.

По думите му сградите в района на Аматриче са много стари, част от тях паметници на културата и строителство не отговаря на сеизмичната активност, характерна за централния хребет на Апенините. Ботев уточни, че за последните 70 години са регистрирани около 100 такива труса в Централна Италия.

Сегашната сеизмична активност е само на 40 км на север от Акуила. За съжаление, жертвите от труса ще се сравнят с тези от земетресението през 2009 година и вместо хората на място да си направят изводите, че трябва да се съобразят с предписанията за строителство, то се оказа, че много бързо са забравили примерите от преди само 7 години“, коментира още той.

Проблемът е, че тези трусове са с много малка дълбочина и се случват непосредствено под населените места, остават деформации на земната повърхност и това действа негативно върху строителните конструкции.