Това съобщи Ройтерс, като се позовава на думи на Берлускони в телевизионната програма "Телефоната", излъчена по италианската телевизия "Канале чинкуе".

Левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани събраха 29,54 на сто от гласовете в долната камара на парламента, следвани от дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони с 29,18%. Трета е партията "Движение 5 звезди" на комедийния актьор Джузепе "Бепе" Грило с 25,55 на сто от гласовете. Премиерът в оставка Марио Монти, който води трипартийна центристка коалиция, едва успя да прескочи "летвата" с 10,56%.
Макар да водят и в Сената, левите не разполагат с мнозинство, което да им позволи да управляват. По този начин е невъзможно съставянето на стабилно правителство.

"Италия не може да остане неуправляема, сега е време всички да помислят какво ще е от полза за Италия", заяви Берлускони по повод евентуална коалиция с левите, цитиран и от "Кориере дела сера", предаде БТА.

Той обаче отхвърли варианта за обединение с центристите на Марио Монти. "Монти, със своята политика за икономии, постави Италия в опасно положение", припомни Берлускони и като пример подчерта рецесията, закриването на хиляди фирми и високата безработица.

Бившият премиер призна, че не е изненадан от изхода от изборите в Италия и добави, че недоволните италианци са предпочели и нещо ново, визирайки негласно Бепе Грило.
Берлускони изрази задоволство, че неговият бивш съюзник Джанфранко Фини не е успял да спечели място в парламента и посочи, той няма да липсва на никого.

Бившият премиер отново отправи критики срещу Германия. Той призова да не се говори за спред /разликата в базисни пунктове между лихвените проценти по облигациите, които се считат за най-сигурни, тоест германските облигации в еврозоната и другите облигации, и подчерта, че това понятие е било измислено от Германия.
"Стига с тая история със спреда! Токова години си живяхме добре и без него", каза Берлускони.

По адрес на пазарите, които са в колапс, той коментира, че "те са независими и безумни и че вървят по своя собствен път".

Накрая бившият премиер отново прояви пословичното си чувство за хумор. Водещият на програмата му припомни неговото обещание да се напие, ако Марио Монти изгуби изборите.
"Винаги спазвам обещанията си. Но бяха казал, че ще се напия ако Монти не премине прага от 10%. Той все пак го направи, така че ще подаря на някой друг бутилката, която си бях заделил", каза Берлускони.