Според Си Ен Ен Тюрк сред арестуваните има трима чужденци. Полицията е извършила проверки на 16 адреса в града.

Междувременно пък турските медии разпространиха снимки от камерите на летището, направени по време на тройния атентат. На тях се вижда един от терористите-камикадзе. Разследването на самоубийствения атентат на международния аеропорт в Истанбул, отнел живота на 42-ма души, продължава и е в центъра на вниманието на турския печат, съобщи БНР.

На снимките се вижда мъж с черно яке. Според медиите, това е един от атентаторите, тъй като в средата на лятото е доста съмнително човек да бъде облечен с толкова плътна, връхна дреха.

Според турския вестник "Хюриет", един от тримата извършители е руският гражданин от чеченски произход Осман Вадинов.

Вестник "Миллиет" пък публикува снимка на тримата камикадзета и пише, че според неофициални източници, те са били граждани на Таджикистан.

Истанбулската полиция вчера обискира къщата, в която са пребивавали терористите в квартал "Фатих". В нея са открити материали на "Ислямска държава". Все още обаче никой не е поел официално отговорност за атентата.

Турският премиер Бинали Йърдъръм пък заяви, че един от терористите се е самовзривил, за да създаде паника и да даде възможност на своите съучастници да проникнат в сградата на летището, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Когато терористите не са могли да преодолеят системата за сигурност, когато не са успели да преминат през полицейския контрол и службата за сигурност, те са се върнали обратно, извадили са оръжие от куфарите и са открили хаотичен огън по пункта за проверки“, обясни Йълдъръм.

Днес действат драконовски мерки на летище „Ататюрк”. Ако при обикновени обстоятелства на пътуващите им трябват 2 часа, в момента всички трябва да си предвидят поне 3 часа. Контролът започва от самата врата на терминала, но има опашки и струпване на пътници.

Арести на предполагаеми терористи

Турската полиция е задържала деветима при операции срещу предполагаема клетка на "Ислямска държава" в Измир, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БНР. Паралелна акция се провежда и в Истанбул, където са претърсени три от големите райони на града.

САЩ пък възнамеряват да наложат постоянна забрана за пътувания в Турция на семействата на американски военни и цивилни служители в страната заради влошаващата се ситуация, свързана със сигурността, съобщи Ройтерс, като цитира американски източници от сферата на отбраната.

Американската администрация през март нареди на семействата на американски военни и дипломати да напуснат военновъздушната база Инджирлик, която се използва в борбата срещу "Ислямска държава", както и други райони на Южна Турция.

Разказите на българи, оцелели по чудо