"Рано сутринта дадохме началото на офанзива срещу Фалуджа", е съобщил за АФП Сабах ан Номан, говорител на елитните иракски сили за борба с тероризма.

Иракските войски са навлезли от три посоки в града, който се намира само на 50 км западно от Багдад. Говорителят е добавил, че силите на ДАЕШ (ИДИЛ) оказват съпротива.

Въоръжените сили на Ирак с подкрепяни от Иран шиитски милиции започнаха операцията за завземане на Фалуджа на 23 май, като първо наложиха блокада. Днес е започнала втората фаза - щурм в града.

Само няколкостотин семейства успяха да избягат от района преди началото на операцията, съобщава Ройтерс. Предполага се, че вътре се намират около 50 хиляди цивилни и има опасения, че джихадистите може да ги използват като живи щитове.

През януари 2014 г. Фалуджа стана първият иракски град, паднал под контрола на ИДИЛ. Шест месеца по-късно джихадистите обявиха "халифат" върху завзетите територии в Ирак и Сирия.

От друга страна вчера Саудитска Арабия призова Иран да спре "намесата си" в Ирак. Саудитският външен министър Адел ал Джубейр обвини Техеран, че разпалва религиозни борби в страната.

"Ако Иран иска мир и стабилност в Ирак, трябва да спре да се намесва в тази страна и да се изтегли от нея", е заявил Ал Джубейр в град Джеда, на пресконференция с британския си колега Филип Хамънд.

Сунитското кралство Саудитска Арабия и шиитската Ислямска република Иран се борят за влияние в Близкия изток, особено в Ирак, в Сирия и в Йемен, припомня АФП.

"Присъствието на Иран в Ирак под каквато и да било форма е неприемливо, както е неприемливо и изпращането на войници от шиитски милиции в Ирак, за да играят религиозна роля в тази страна", е заявил саудитският министър.