Това съобщиха от комисията за конфискация, по чието искане са наложени обезпечителните мерки, пише "Сега".

Проверката на комисията започна, след като през ноември 2013 г. срещу Бисеров и Главинков бе образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари.

В хода на проверката е поискана информация от 7 европейски държави, включително Македония и Швейцария.

Запорираното имущество на Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв.
То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки.

В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Мария Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

Запорираното имущество на Главинков е на обща стойност 293 400 лв.
То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.

В иска се претендират още левовата равностойност на акции и дялове, суми от продажбата на дялове и имущество, средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество.

Искат се средства, които Ивайло Главинков е давал на заем на физически и юридически лица, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица.

Комисията претендира и сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков в размер на 314 529 долара и 117 192 евро, които са обект на наказателното производство срещу двамата.