Това отчитат експертите от Центъра по заразни и паразитни болести. Заедно с Лекарския съюз, те започват кампания за нуждата от ваксиниране на медицинските специалисти у нас.

Противогрипната ваксина не е задължителна, но специалистите съветват хората да се ваксинират. От 27 до 29 октомври в болници в София, Пловдив и Варна се организират информационни дни ваксинации за медицински специалисти.

Заразените с грип през 2013 год. са били повече в сравнение с предходните три години, каза проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания", цитирана от БТА. Случаите с настъпили усложнения и последвали хоспитализации също са били повече, като е имало и 10 смъртни случая.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, обясни по БНР, че час и ден, когато ще дойде заболяването не може да се каже.

Към края на октомври, началото на ноември започват първите случаи на грип. Вирусът циркулира и през лятото, но тогава ситуацията е такава, че не може да се разпространява масово. Миналата година пикът беше през януари.

Когато започне студеният сезон, когато започнем да не отваряме прозорците и да се събираме много хора на едно място, тогава започва грипът. Кой знае какво значение за пациентите няма какъв е щамът, който ще се разпространява. Тази година не очакваме по-различни щамове и много тежки прояви на заболяването, обясни проф. Кантарджиев.

"Това заболяване е опасно, заради тежките усложнения. Засега нямаме данни за повишаване на грипната заболяваемост, не е изолиран и не е доказан един тежък случай, причинен от грип", коментира експертът.

За симптомите проф. Кантраджиев каза:

"Когато имаме грип, в началната част заболяването идва рязко - болки в мускулите, главоболие, температура, суха кашлица. Обикновено не е с хрема. Най-важният симптом е задух, честото усложнение е дихателната недостатъчност, което е абсолютно показание за влизане в болница. Самолечението е най-опасно."