Това каза днес ирландският премиер Лио Варадкар.

Границата между Република Ирландия като член на ЕС и британската провинция Северна Ирландия ще бъде единствената сухоземна граница между Обединеното кралство и съюза след Брекзита, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският премиер Тереза Мей казва, че би искала границата да остане максимално безпрепятствена. ЕС също призовава да се избегне "строга граница". Тъй като обаче точният характер на бъдещите връзки на Великобритания със съюза остава неясен, решенията по граничния въпрос предстои да бъдат намерени.

"От срещите си в Брюксел и други места останах с впечатлението, че има истинско разбиране за проблемите, които се отнасят единствено до Ирландия, съчувствие и добра воля", каза Варадкар на конференция.
"Превръщането им в закони обаче ще е трудно", призна той.

Варадкар, който пое премиерския пост от Енда Кени миналия месец, подкрепи позицията на предшественика си, че Дъблин трябва да поиска конкретна помощ от ЕС за справяне с икономическите последици от Брекзита за страната му.

"Ясно е, че Брекзит е голям икономически риск за Ирландия, ако доведе до постоянна промяна в правилата за търговия между нашите две държави", каза Варадкар.

Ирландският премиер добави, че страната му ще настоява това да бъде признато от ЕС.