Със 105 гласа "за", 29 "против" и 1 "въздържал се" депутатите приеха на второ четене промени в Изборния кодекс, с които ревизираха предишното си решение - българите зад граница да могат да дадат вота си само в дипломатически представителства.

Ограничението остава, но с някои изключения. Според измененията в населените места на държави от Европейския съюз, в които няма посолства и консулства, ще се образуват избирателни секции, но при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление за гласуване.

В държави извън ЕС пък - вече с решение на ЦИК, по предложение на МВнР, ще се образува само една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители, където няма посолство или консулство. Това ще става отново при условие, че има не по-малко от 100 избиратели, подали заявление.

ДПС се обявиха категорично против и напуснаха залата с обвинение към ГЕРБ, че налагат недемократично изборни правила.

"ГЕРБ стана заложник на популисти и откровени националисти, за  съжаление на всички български граждани, които живеят в България, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Русия, Япония, Австралия. Но най-потърпевши са българските граждани в Турция, САЩ и Канада. Ние не можем да станем съучастници на това престъпно поведение”, заяви Мустафа Карадайъ.

От ДПС вече се заканиха, че ще събират подписи за сезиране на Конституционния съд.

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан, пък обяви, че текстът се приема точно срещу неговата нова партия - ДОСТ.

"Това е най-грозният ден от 26-годишната история на България. Демократичният български парламент става заложник на откровено фашистко изстъпление. Всички съучастници ще бъдат проявени. Това е фашизъм в действие", заяви той.

БСП също се обявиха категорично против приетия текст.

Петър Славов от Реформаторския блок обаче заяви, че приетите текстове дават възможност едно неправилно решение да бъде санирано, да се откриват секции и нашите сънародници в чужбина да гласуват.

Предстои приемането на още важни промени в кодекса, сред които този за провеждането на референдуми.

По-рано, часове наред, управляващи и опозиция се караха заради процедурни неясноти, стигна се до безредици, викове "Оставка" и три прекъсвания на заседанието.

От днес депутатите излизат във ваканция и следващото им заседание ще е чак на 11 май.