Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб Цветан Цветанов пред кметовете на общините, управлявани от ГЕРБ, министри, представители на областните ръководства, депутати в Националната работна среща на формацията.

Той представи пред тях анализ на резултатите от изминалите президентски избори. В същото време постави за цел на предсрочния вот ГЕРБ да събере поне над 1 милион гласа като цел, за да има комфорт при следващо управление.

От проведено вътрешноструктурно онлайн запитване ставало ясно, че кампанията не трябва да бъде открита в зала "Арена Армеец", както винаги досега, заради лошите метеорологични условия. ГЕРБ обаче твърдо ще провежда срещи "лице в лице" с кратки и ясни послания.

Цветанов отчете, че отминалата президентска кампания партията е започнала позитивно, но без ясен кандидат, което било обусловено от различни фактори. Слоганът бе обявен преди да е известно името на претендента за "Дондуков"2, което също, според него, вероятно е било негативно. Но все пак на първия тур е бил мобилизиран целият твърд партиен електорат от около 840 000 души.

"Трябваше да бъдем готови и да се срещнем с всички, които искаха да разговарят с кандидат-президентската двойка", обясни още зам.-председателят на формацията. Цецка Цачева-Пламен Манушев не дадоха този импулс на кампанията, който се очакваше, подчерта Цветанов.

Около 65 процента от членовете и симпатизантите при обявяване на двойката, според социологическите проучвания, в началото са я подкрепяли. Това допълнително отклонило сили на ГЕРБ, за да се вдигне мотивацията.

Реформаторският блок с 62 на сто, Обединените патриоти - с 46 процента, следвани от формацията на Веселин Марешки - 45 на сто, "Да , България" на Христо Иванов, ДСБ са сред най-желаните партньори според запитаните.

Членовете на ГЕРБ са твърдо срещу сътрудничество с ДПС и БСП.

Здравеопазване, правосъдие, образование, общо благоустрояване и стандарт на хората, вътрешен ред и сигурност са секторите, на които най-много държат членовете на ГЕРБ сега, според резултатите от анкетата, информира Цветан Цветанов.

Нашите кампании винаги са били честни, но във всяка една кампания вече има сериозен политически популизъм, обясни той. И с поглед назад добави, че за президентския вот не са успели да покажат по най-добрия начин постиженията в отделните политики на партията.

Не дадохме категорични политически аргументи на структурите, посочи още Цветанов друга причина за недоброто представяне на изминалия вот за държавен глава.

Ръководството не е успяло и да обясни решението на правителството да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с Кристалина Георгиева.