По-рано днес социалистите изпратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което го призоваха премиерът да бъде разпитан за думите си: „В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, и хора, които са купували гласове и то от затворници“. Те настояха Борисов да обяви имената им, макар че те вече бяха съобщени в медиите. От левицата обаче се канят да заведат дело срещу него, ако го направи, защото няма доказателства.

На брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира:

"От БСП се държат доста дезориентирано, ако не са разбрали, сме готови и утре да дадем подобна пресконференция, за да могат да разберат кои са тези, които има предвид прокуратурата. Ако са решили да носят отговорност за тези свои народни представители, да продължат да я носят. Ако са решили, че не могат да носят отговорност, да спрат да я носят, като ги изключат от парламентарната си група. Ако не могат да разберат за какво става въпрос, това означава, че в 80% от случаите най-вероятно действат неадекватно“.

Той цитира публикации в различни медии за акцията на ГДБОП в Русе и задържането на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов, обвинен като лидер на престъпна група за рекет и отвличане. При операцията бяха открити наркотици и има подозрения, че бандата се е занимавала и с търговия с дрога, но засега няма такива обвинения.

Оказа се обаче, че Илия Стоилов е направил дарение от 450 лева на партията, откъдето заявиха, че ще го върнат. Социалистите отказаха да поискат оставката на Георги Стоилов, защото той уверил, че няма нищо общо с действията на брат си.

Днес депутатът от ГЕРБ Маноил Манев също цитира медийни публикации и съобщение на прокуратурата за обвинението срещу колегата им от левицата Манол Генов за купуване на гласове.

„Според цитат от репортаж на БНТ Корнелия Нинова заявява, че подкрепя своя депутат. Оставям на честната българска журналистика и гражданите да преценят дали подкрепянето на един депутат, обвинен в купуването на гласове, е морална мярка от хора, които искат да си присвоят правото на морални стожери в този парламент“, заяви Манев.

Той и Биков лично предадоха публикациите на парламентарната група на БСП.

Междувременно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверка по повод думите на премиера. Това обаче е станало по сигнал на Гражданско движение "Борец" и от движение "Възраждане". До обяд днес сигнал от БСП не е получаван, уточни Арнаудова и подчерта, че сигналът им ще бъде присъединен към другите два, когато пристигне.