След като даде показания по делото срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, лидерът на АБВ критикува, че формите за взаимодействие вътре в коалицията са неработещи, предаде БТА.

АБВ все още очаквала финансовият министър Владислав Горанов публично да отговори на отправените въпроси за взетия дълг от 16 млрд. лв.

Първанов коментира, че всъщност поставената оценка от Бойко Борисов на вицепремиера Ивайло Калфин (АБВ) дори е "6 плюс" заради мащаба на работата по пенсионната реформа, какъвто друго правителство не било постигнало.

"Става дума за една балансирана и работеща реформа и затова да има повече пари за пенсионерите", допълни Георги Първанов.

Въпреки това, той допусна, че ще има възражения и трудности по текстовете в пенсионната реформа.

По думите му АБВ е получила и друга шестица - за проекта на закон за съдебната власт.

Според Първанов реална проверка колко е здрава коалицията ще има когато пенсионната реформа влезе за гласуване в пленарна зала.

Преди време той заяви, че през април АБВ ще реши дали да продължи да подкрепя политиката на правителството.

Колкото до евентуална среща с ГЕРБ, лидерът на АБВ заяви, че партията ще отправи въпроси в областта на енергетиката, външната политика и др.

"Отношението ни към кабинета не може да се поставят в контекста на това какво правим на местните избори", коментира Георги Първанов, който смята, че ако АБВ напусне коалицията, то Калфин също ще напусне правителството.

Василев не искал протекции от Първанов

В периода, когато се усещаше, че предстоят проблеми с КТБ, Цветан Василев не е търсил среща с мен, каза по-рано пред Нова телевизия лидерът на АБВ.

Той поясни, че в по-ранен период, когато банката е оперирала със 70% от държавните средства, дадени от редица правителства, "сигурно е имал контакти" с него.

Първанов уточни, че ако е имало официални срещи, то са били, за да се обсъжда ситуацията в икономиката.

Първанов категорично заяви, че Василев не е търсел лична протекция от него, защото по времето на Бойко Борисов и по времето на Пламен Орешарски е бил в немилост.

Попитан дали се е информирал кои са фирмите, дирижирали проекта „Южен поток” в България, той отговори:

„Една от причините да се стигне до печалния край на проекта „Южен поток” е затова, че второто правителство по време на Орешарски даде образно казано „на откуп” на частни фактори. Не бих ги идентифицирал, но това, че даде „на откуп” на частни интереси този внушителен за България проект, това е много голям грях в правителството „Орешарски”.