Той каза, че е привърженик на френския вариант, но съобразен със спецификата на българската политика от Освобождението досегa, предаде БТА.

Необходимо е да има ясна отговорност, а не както досега, всеки да прави каквото си иска и да се крие зад гърба на партията и парламента, смята Първанов.

Необходима е промяна в политическия модел, апелира държавният глава /2002-2012г. /.

По думите му партиите са загнили, няма демократизъм, а ставащото в държавата не се решава в легитимните институции, а на кафе, или друго "шушу-мушу".

Предстои да пренесем проблемите си навън с очаквания избор на Делян Пеевски за евродепутат
, каза още Първанов. Той обвини социалистите, че не реагират срещу тази номинация.

Не можем да се примирим с изневярата на ценностите, на каузата, затова е нашият бунт, определи Първанов.

Той призова за единение, от което по думите му страната ни има нужда, за да бъде солиден тил на управление, в което да има професионализъм и почтеност.

Първанов отново заяви, че демографската политика е ключов ангажимент на АБВ, защото по думите му "нацията загива, откъдето и да погледнем".

Той призна, че АБВ има амбиция да измести ДПС като вечен балансьор.

"ДПС преяжда с власт, наложи вето по много въпроси, редува кадровия си пасианс, както никога не го е правила и голямата партия преглъща", каза Първанов.

Той упрекна правителството, че не е експертно, нито програмно, няма един ред, под който да са се подписали и двете коалиционни партии.

Първанов недоумява защо хората от "Позитано" имат агресивна антируска позиция. Той определи санкциите срещу Русия като несправедлива мярка, от която не страдат държавниците, а народът.

Първанов е убеден, че България няма да получи компенсации за спирането на проекта "Южен поток" - "Все едно да чакаш от умрял писмо", каза той.

Георги Първанов припомни, че днес се навършват 15 години от кончината на Николай Добрев. "С връщането на мандата с него спасихме България от това, което сега се случва в Украйна", каза още той.