Социалистическото правителство въведе извънредно положение през ноември 2015 г. след кървавите терористични атаки в Париж. Долната камара на парламента - Националното събрание, ще обсъжда предложението на правителството във вторник, а Сенатът - в четвъртък.

Извънредното положение, което сега е в сила до средата на януари, бе удължавано досега четири пъти, тъй като правителството смята, че опасността от ислямистки въоръжени нападения остава висока.

Президентските избори ще бъдат в края на април и началото на май, а парламентарните през юни.

Бернар Казньов заяви, че от началото на годината във Франция са били предотвратени 17 нападения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След извънредно заседание на правителството премиерът заяви, че удължаването на извънредното положение с още седем месеца е абсолютно необходимо, за да може страната да получи най-високото възможно ниво на защита в контекста на президентските избори догодина.

Изборният период с множеството политически митинги и срещи може да увеличи риска от нападения от "тези, които искат да ударят право в сърцето нашите демократични ценности и републикански принципи".

Извънредното положение доказа ефективността си с 4194 претърсвания на жилища, довели до 517 ареста на заподозрени, 434 задържани под стража и конфискувани почти 600 оръжия, включително 77 бойни, през последната година, изтъкна Казньов.

Сред арестуваните 420 са имали връзки с терористични мрежи, добави той.

Премиерът посочи, че около 700 френски граждани или пребиваващи във Франция лица сега са в Ирак и Сирия, като 222 от тях са умрели там.

Освен това над 2000 души са замесени в джихадистки мрежи, в това число завръщащите се от региона, надяващите се да отидат там и тези, които още са в транзит.