В борбата срещу ИД "има две серии от мерки: бомбардировките /.../ и участието на сухопътни войски, които не може да са наши, а трябва да са силите на опозиционната Сирийска свободна армия, на арабите сунити и защо не и силите на режима
" на президента Башар Асад, заяви Фабиюс в интервю за радио Ер Те Ел, цитирано от БТА.

В изявление за АФП министърът по-късно уточни, че участие на сирийската армия, ръководена от президента Башар Асад, може да се предвижда единствено "в рамките на политическия преход". Пред Ер Те Ел Фабиюс повтори, че сирийският президент "не може да е бъдещето на народа си".

Първостепенната ни военна цел остава Ракка - крепост на дижахидстката групировка в Сирия, която от дни е мишена на интензивни въздушни удари на руската и френската авиация, обясни министърът.

Руският президент Владимир Путин поиска от нас да изготвим карта на силите, които не са терористични и се борят срещу ИД. Той се ангажира щом предоставим картата, да не бомбардират тези сили, това е много важно, подчерта Фабиюс.

Докато Москва директно обвини Турция, че не прави нищо, за да спре контрабандата на петрол по границите си, което дава възможност на ИД да се финансира, Фабиюс се изказа предпазливо.

"Има камиони, които тръгват от контролирани от ИД територии и които, както установихме, заминават в различни посоки, включително Турция. Турското правителство ни казва, че не е в течение, отбеляза ръководителят на френската дипломация.
Говори се също, че част от този петрол се препродава на Башар Асад, Имаме някои подозрения
", добави Фабиюс.

Изказването на външният министър на Франция става две седмици след кървавите терористични атентати в Париж, където загинаха 130 невинни цивилни граждани от различни националности и стотици други бяха ранени. Отговорност за тях пое „Ислямска държава".

Франция обяви извънредно положение и върна граничния контрол.

Днес на площада на Републиката в Париж ще има възпоменателна церемония. На нея ще вземе участие президентът Франсоа Оланд, който вчера се срещна със своя руски колега Владимир Путин.
Двамата обсъдиха пътищата за активизиране на борбата срещу „Ислямска държава" и терористите.

След разговорите стана ясно, че Франция и Русия ще съгласуват ударите си срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Страните ни ще засилят обмена на разузнавателна информация, каза Оланд.

Русия трябва да играе една от най-важните роли в намирането на политическо решение на кризата в Сирия, каза френският държавен глава, цитиран от ТАСС. Оланд увери руския си колега в подкрепата на Париж след терористичния акт с руския пътнически самолет над Синайския полуостров.

Френският президент за пореден път заяви, че Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия.